Середа, 2024-04-24, 7:21 AM
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 92
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Березень » 29 » Лозівська ОДПІ інформує
1:39 PM
Лозівська ОДПІ інформує

Лозівська ОДПІ інформує

Картинки по запросу декларація про доходи

Декларування доходів державними службовцями у питаннях та відповідях

Особи, уповноважені на виконання функцій держави, зобов'язані щорічно до 1 квітня подавати за місцем роботи декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік.

Декларація подається за місцем роботи (служби) посадової особи.

Яку адресу вказувати у декларації, якщо декларант зареєстрований за однією адресою, а фактично проживає за іншою?- Вказувати обидві адреси

У якому пункті декларації вказувати суму наданих субсидій для відшкодування витрат на ЖКП?- Вказувати в 20 рядку згідно довідки, отриману у підрозділі  соцзахисту.

Кому вказувати суму субсидії, якщо чоловік та дружина держслужбовці? - Відображати тому, на кого відкрито рахунок – той фактично має право та отримує субсидію.

Чи вважається «Копілка» до зарплатної карти Приватбанку депозитом та чи потребує вона відображення в розділі V та позиції 9 розділу II Декларації?-  Кошти отримані по «Копілці» потребують відображення в 9 графі декларації

Чи включається допомога на поховання пенсіонера отримана від ПФУ в декларацію державного службовця за 2015 рік? Допомога на поховання відображається  в Декларації в позиції 20

В п.4 «Члени сім’ї декларанта» декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру вказуються особи які прописані чи ті що фактично проживають? - Ті, які фактично проживають.

Чи має право декларант не декларувати доходи членів сім’ї з якими він проживає? - Вказуються доходи всіх членів сім’ї за наявності таких ознак: 1) спільне проживання; 2) пов’язаність спільним побутом; 3) наявність взаємних прав та обов’язків із декларантом.

Чи потрібно зазначати доходи декларанту який звільнився з держслужби і після цього отримував ще доходи? - Протягом року, після звільнення, необхідно подати декларацію  за попереднім місцем роботи

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Копії антикорупційних декларацій за 2015 рік надсилаються до Податкової

До початку роботи електронної системи подання й оприлюднення декларацій держслужбовці зобов’язані подавати декларації в паперовому вигляді. При цьому відомості, зазначені в Декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, перевірятимуться на достовірність. Здійснюватиметься така перевірка як апаратом ДФС, так і територіальними органами (державними податковими інспекціями) за місцем проживання (податковою адресою) суб’єкта декларування.

Для здійснення перевірки достовірності зазначених у Декларації відомостей відповідний орган протягом 10 днів із дня одержання декларації надсилає її копію:

до апарату ДФС - суб’єктів декларування, перелік яких визначено пп. 1 п. 5 Порядку (затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.03.2015 р. № 333);

до територіального органу ДФС за місцем проживання інших суб’єктів декларування.

До уваги бухгалтерів

05.04.2016 року у актовій залі Лозівської ОДПІ відбудеться семінар на тему: « Нова податкова накладна. Електронне адміністрування ПДВ. Актуальні питання податкового законодавства» . Початок семінару о 10:00. За довідками звертатись за тел. 5-12-14

Стоп нелегальним трудовим відносинам

Співробітники фіскальної служби,  в одному з районів Харкова,  виявили цех з виготовлення взуття.

І хоч, на перший погляд, нічого протизаконного в цьому немає, але при більш детальній перевірці з’ясувалося, що підприємець, засновник виробництва, виготовляє взуття сам, бо офіційно не має жодного найманого працівника. При цьому, лише на момент перевірки, в приміщенні працювало 9 осіб, стосовно яких підприємець не надав ніяких документів щодо їх трудових відносин. На додаток до цього, виявилось, що і продукція, зразки якої знайдено в цеху, була виготовлена під маркою відомого спортивного бренду.  

Встановлену інформацію податківці передали для відповідного реагування до прокуратури Харківської області та Головного управління Праці та соціального захисту населення.

З початку року «спрощенці» перерахували до місцевих бюджетів майже 9,3 млн. грн.

Підприємцями-фізичними особами, юридичними особами та аграріями, що перебувають на обліку у Лозівській ОДПІ та які обрали спрощену систему оподаткування, в січні - лютому 2016 року сплачено 9,295 млн. грн. єдиного податку. Переважну частину надходжень забезпечили фізичні особи-«спрощенці». Вони сплатили  4,9 млн. грн. Юридичні особи, платники єдиного податку 3 групи, спрямували до бюджету 1,8 млн. грн. Аграрії, що зараховані до 4 групи платників – 2,6 млн.грн.

У 2016 році зберігається існуюча модель спрощеної системи, тобто так і залишаються чотири групи платників єдиного податку. Але з початку року для суб’єктів господарювання, які перебувають на 3 групі, а це  фізособи - підприємці та юрособи - суб’єкти господарювання, обсяги доходів яких протягом календарного року не повинні перевищувати 5 млн грн., змінилась ставка єдиного податку - 3% - у разі сплати ПДВ та 5% у разі включення ПДВ до складу єдиного податку (раніше відповідно - 2 та 4 %).

 

Як працює інтерактивний сервіс «Пульс»?

Даний сервіс створено з метою забезпечення оперативного реагування на повідомлення громадян про неправомірні дії або бездіяльність працівників органів ДФС, а також про можливі корупційні дії. Телефонний сервіс «Пульс» функціонує у цілодобовому режимі: у робочий час інформацію приймають працівники сервісного центру, а в неробочий час – інтерактивний автовідповідач. Звернутися до «Пульсу»  можна за номером: (044) 284-00-07.

Представники бізнесу, в тому числі і суб’єкти зовнішньо – економічної діяльності, мають можливість оперативно вирішити суперечливі питання, що виникають не тільки у сфері адміністрування податків, а й під час здійснення митного контролю й митного оформлення.

Телефонна лінія працює за принципом call-back, тобто працівники сервісного центру не тільки приймають звернення, але й потім інформують заявника про результати перевірки та вжиті заходи.

ІІ. Інформація для бухгалтерів

До якого місяця відносити донараховану суму індексації

Якщо нарахування зарплати здійснюється за попередній період, зокрема, у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої зарплати включаються до зарплати місяця, у якому були здійснені такі донарахування.

Тож якщо зарплата минулих періодів менше законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, суми її індексації, нараховані в поточному періоді за минулі, відносяться до звітного періоду (місяця), у якому здійснюються донарахування.

 

Нарахування ЄСВ для працівника, що отримує й винагороду за ЦПД

Якщо фізична особа виконує роботу (надає послуги) за ЦПД, при цьому це не є основним місцем роботи фізичної особи, ЄСВ нараховується на винагороду за ЦПД незалежно від суми такої винагороди. У такому випадку вимога щодо нарахування ЄСВ не менше мінімального розміру не застосовується.

Якщо працівник виконує роботу (послуги) за ЦПД і для нього це основне місце роботи, до загальної бази нарахування ЄСВ за місяць включається як зарплата (дохід), так і сума винагороди за ЦПД, і тільки потім здійснюється порівняння із сумою мінімальної зарплати за місяць.

Якщо загальна сума буде меншою за розмір мінімальної зарплати, установленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ  розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, установленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), і ставки ЄСВ.

Як визначається база обкладення ПДВ у разі ліквідації основних засобів

Платник ПДВ, який за самостійним рішенням ліквідує основні виробничі або невиробничі засоби, повинен нарахувати податкові зобов’язання за такими необоротними активами виходячи з їх ринкової ціни, визначеної на момент такої ліквідації за правилами, установленими пп. 14.1.219 ПКУ, але не нижче їх балансової вартості. У разі якщо при ліквідації основних фондів обов’язковим є проведення оцінки, податкові зобов’язання нараховуються з вартості об’єкта оцінки, але не нижче їх балансової вартості.

 

За яких обставин безоплатне передання авто багатодітній сім’ї органом місцевого самоврядування звільняється від оподаткування

До виключної компетенції сільських, селищних, міських рад належить, зокрема, затвердження програм соціально-економічного й культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, цільових програм з інших питань місцевого самоврядування (ст.26 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997р. №280/97). До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать делеговані повноваження, зокрема, щодо вирішення відповідно до законодавства питань про надання пільг і допомоги, пов’язаних з охороною материнства та дитинства.

Відповідно до пп. 165.1.1 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи, як сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат і надання соціальних і реабілітаційних послуг згідно із законом, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій.

Отже, якщо органом місцевого самоврядування (сільською, селищною, міською радою) затверджується програма соціально-економічного розвитку чи цільова програма з інших питань місцевого самоврядування, у якій передбачено надання матеріальної допомоги багатодітній сім’ї для забезпечення її автомобілем за рахунок коштів місцевого бюджету, вартість такого автомобіля не підлягає обкладенню ПДФО та військовим збором

Видані під звіт кошти та військовий збір

Сума надміру витрачених коштів, отриманих фізособою-платником податку на відрядження чи під звіт і не повернених у встановлені законодавством строки, розмір якої обчислюється відповідно до п. 170.9 ПКУ, підлягає обкладенню військовим збором.

Звіт подається за формою, установленою центральним органом виконавчої влади, котрий забезпечує формування й реалізує державну податкову та митну політику, до закінчення п'ятого банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку:

завершує таке відрядження;

завершує виконання цивільно-правової дії за дорученням і за рахунок особи, що видала кошти під звіт.

 

Як діяти особі, якщо втрачено документи на авто, яке ввезене в Україну в режимі транзиту чи тимчасового ввезення

Зокрема, особа, відповідальна за виконання вимог законодавства України з питань державної митної справи щодо товарів або транспортних засобів, що перебувають під митним контролем, повинна звернутися до контролюючого органу, у зоні діяльності якого було здійснено в’їзд транспортного засобу на митну територію України, з письмовою заявою (поданою до спливу встановленого строку транзитного перевезення) та документами, що підтверджують факт аварії чи дії обставин непереборної сили.

Підтвердження факту втрати товарів унаслідок аварії чи дії обставин непереборної сили регламентується р.VIII Порядку виконання митних формальностей відповідно до заявленого митного режиму, затвердженого наказом Мінфіну від 31.05.2012 р. № 657.

 

Із якого періоду застосовуються ставки земельного податку, установлені органами місцевого самоврядування у 2016 році

Якщо рішення органу місцевого самоврядування щодо встановлення ставок земельного податку (або зміни до рішення) прийнято у 2016 році, таке рішення є обов’язковим для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами й організаціями, посадовими особами.

Обов’язок щодо застосування ставок земельного податку в платника виникає з урахуванням строків, визначених таким рішенням органу місцевого самоврядування.

 

Усі податкові накладні, незалежно від дати їх складання, із 1 квітня 2016 року реєструються в ЄРПН за новою формою

Із 1 квітня 2016 року податкові накладні та/або розрахунки коригування підлягають реєстрації в ЄРПН за новою формою (наказ Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307), незалежно від дати їх складання.

Тобто якщо податкова накладна була складена постачальником до 01.04.2016 р., то за умови її реєстрації після 01.04.2016 р. потрібно використовувати вже нову форму. Зокрема, така вимога прописана в п. 3 Порядку № 1307: «усі податкові накладні підлягають реєстрації в ЄРПН за формою, чинною на день такої реєстрації».

 

Зміна місця реєстрації посеред року: куди сплачувати податки, ЄСВ і подавати звітність?

Підставою для зняття з обліку платника податків в одному контролюючому органі та взяття на облік в іншому є надходження хоча б до одного з цих органів даних, що свідчать про належну державну реєстрацію таких змін органами державної реєстрації. Платник податків зобов’язаний у 10-денний строк від дня реєстрації зміни місцезнаходження (місця проживання), пов’язаної зі зміною адміністративного району, подати до контролюючого органу за новим місцезнаходженням заяву за ф.№ 1-ОПП або за ф.№ 5-ОПП.

Звіт із ЄСВ за звітний період  в якому відбулась зміна місцезнаходження (із першого до останнього календарного числа звітного періоду) подається до фіскального органу за новим місцем взяття на облік.

Платник ПДВ для перереєстрації подає до контролюючого органу за місцезнаходженням (місцем проживання) (основне місце обліку) додаткову реєстраційну заяву за формою № 1-ПДВ із позначкою «Перереєстрація». При цьому подання декларацій та сплата ПДВ юридичною особою здійснюється за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) до закінчення поточного бюджетного року, а починаючи із 1 січня наступного року — за новим місцезнаходженням (основне місце обліку).

Подання декларацій із ПДВ і сплата ПДВ фізичною особою — підприємцем здійснюється за новим місцем проживання з дати взяття на облік у контролюючому органі (основне місце обліку).

Із 1 квітня передбачена відповідальність за несвоєчасну реєстрацію акцизних накладних

Відповідальність за порушення строків реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі акцизних накладних, складених у перехідний період - із 1 березня до 1 квітня 2016 року, не застосовується.

Надалі, згідно зі ст. 1202 ПКУ, на платників акцизного податку чекають такі санкції:

-за порушення граничних строків реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних — від 2,0 до 40,0 суми акцизного податку;

  • за відсутність із вини платника акцизного податку реєстрації акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних/розрахунку коригування протягом більш як 120 календарних днів після дати, на яку він зобов'язаний скласти акцизну накладну/розрахунок коригування, - 50,0% суми акцизного податку.

Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник працює неповний робочий день та отримує заробітну плату менше мінімальної?

Роботодавець розраховує суму єдиного внеску, як добуток розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд (прибуток), та ставки єдиного внеску незалежно від того, що працівник працював не повний робочий день.

При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка єдиного внеску застосовуються до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру    

Як нарахувати ЄСВ, якщо найманий працівник відпрацював неповний місяць та звільнився?

У разі звільнення або прийняття працівника на основне місце роботи протягом місяця, в якому нарахована зарплата за відпрацьований час не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом, сума єдиного внеску розраховується з фактично нарахованої заробітної плати незалежно від її розміру.   

30 березня 2016 року: останній день сплати

- плати за землю за лютий 2016 року;

- податку на доходи фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу, за лютий 2016 року;

-військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу, за лютий 2016 року;

-податку на додану вартість за лютий 2016 року;

-акцизного податку за лютий 2016 року.

-рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України за лютий 2016 року;

Заповнення заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального

Заява про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального подається до контролюючого органу за основним місцем обліку винятково в електронному вигляді за формою J(F)1310301 з дотриманням умов щодо реєстрації електронного цифрового підпису відповідальних осіб.

Усі поля заяви обов’язкові для заповнення. При заповненні  відомостей про пункти з реалізації пального (п. 5 заяви) необхідно зазначити:

код адміністративної одиниці - відповідно до КОАТУУ (кол. 5), де знаходиться пункт з реалізації пального, з використанням Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою, що розміщений на сайті Державної служби статистики (Про службу -Методологія та класифікатори- Класифікатори);

код типу об’єктів оподаткування (кол. 8) - за допомогою Довідника типів об’єктів оподаткування, що оприлюднений на офіційному веб-порталі ДФС (Довідники - Типи об’єктів оподаткування);

код ознаки надання інформації (кол. 10) - із дотриманням Правил заповнення ознаки надання інформації та з використанням довідника ознак надання інформації, що наведений у примітці 6 заяви.

У полі «Код пункту реалізації пального» має вказуватись числове значення, а саме:

щодо пунктів, які є філіями або іншими відокремленими підрозділами заявника-юрособи, має вказуватись код ЄДРПОУ такої філії чи іншого відокремленого підрозділу, якщо такі філії мають власні коди ЄДРПОУ, відмінні від коду ЄДРПОУ юридичної особи;

щодо пунктів, які не є філіями чи іншими відокремленими підрозділами юридичної особи або не мають власних кодів ЄДРПОУ, має вказуватись код за внутрішньою кодифікацією, прийнятою самою юридичною особою (наприклад, номери нафтобаз, АЗС, складів, цистерн тощо).

Кожен пункт реалізації пального повинен мати в межах підприємства свій унікальний код. У полі коду пункту не рекомендується вказувати податковий номер заявника. Заповнення поля коду пункту реалізації має значення для подальшого його використання при складанні акту інвентаризації обсягів залишків пального та при реєстрації акцизних накладних пунктами, яким буде делеговане право виписки таких накладних.

Платникам, які некоректно заповнили дані щодо кодів пунктів реалізації пального в заявах про реєстрацію платниками акцизного податку з реалізації пального (наприклад, для всіх пунктів був вказаний код ЄДРПОУ юридичної особи), податківці пропонують подати заяви з позначками «зміни».

Де знайти коефіцієнти переведення ваги пального (кг, т) у літри, приведені до 15°С

Кількісні показники акцизної накладної заповнюються в кілограмах і літрах, приведених до температури 15°С, з округленням до двох знаків після коми. Приведення літражу пального до температури 15°С здійснюється згідно з ГОСТ 8.599-2010 «Плотность светлых нефтепродуктов. Таблицы перерасчета плотности к 15°С и 20°С и к условиям измерения объема», ухваленим Міждержавною радою по стандартизації, метрології і сертифікації (протокол № 38 від 25.11.2010 р.).

Приймання, відпуск та облік нафти та нафтопродуктів здійснюється відповідно до наказу «Про затвердження Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти та нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України»  від 20.05.2008 р. № 281/171/578/155.

Пільга зі сплати земельного податку: коли недопустима

Згідно з рішенням міської ради застосування пільги щодо сплати земельного податку державними і комунальними закладами та підприємствами міста є правомірним, лише в разі здійснення ними діяльності, визначеної таким рішенням міськради.

Разом з тим, якщо платники податку, які користуються пільгами із земельного податку, надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки під цими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

Підприємство сплатило орендну плату за 2016 рік у 2015 році: яку ставку ПДФО застосовувати?

Відповідно до пп.170.1.4 ПКУ, орендна плата оподатковується податковим агентом під час її нарахування (виплати) за ставками, визначеними п. 167.1 ПКУ.У 2015 році (на момент нарахування орендної плати) ставка ПДФО становила 15% (20%).

Отже, юрособа-орендар під час нарахування (виплати) фізичній особі-орендодавцю в грудні 2015 року доходу у вигляді орендної плати за 2016 рік (авансом) повинна була виконати всі функції податкового агента, зокрема, утримати із суми орендної плати ПДФО за ставкою 15% (20%) і військовий збір за ставкою 1,5%.

Як визначати річний дохід від будь-якої діяльності, установлений за правилами бухобліку

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єктом обкладення податком на прибуток є прибуток, який визначається шляхом коригування фінрезультату до оподаткування, визначеного відповідно до П(С)БО або МСФЗ, на різниці, передбачені р. ІІІ ПКУ.

Разом із тим платники податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухобліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн грн, можуть не застосовувати різниці, передбачені р. ІІІ ПКУ (окрім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років).

Для визначення річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), установленого за правилами бухобліку, розраховується сумарне значення таких показників Звіту про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) Форма № 2:

чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (ряд. 2000);

інші операційні доходи (ряд. 2120);

дохід від участі в капіталі (ряд. 2200);

інші фінансові доходи (ряд. 2220);

інші доходи (ряд. 2240).

Операції з реалізації скрапленого газу населенню обкладаються акцизом у загальному порядку

Датою виникнення податкових зобов’язань щодо операцій із реалізації пального, що є об’єктом обкладення акцизним податком згідно з пп. 213.1.12 ПКУ, є дата реалізації таких обсягів пального.

Окремого порядку розрахунку акцизного податку під час реалізації на газонаповнювальних пунктах скрапленого газу населенню для побутових потреб нормами податкового законодавства не передбачено.

Як платнику ПДВ надати копії документів разом зі скаргою на продавцям товарів (Д8)?    

У разі допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної, передбачених п. 201.1 ст. 201 ПКУ, та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в Єдиному реєстрі податкової накладної та/або розрахунку коригування покупець/продавець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого продавця/покупця. Таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або допущено помилки при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушено граничні терміни реєстрації в ЄРПН. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів.

У зв’язку з тим, що на сьогодні не реалізовано технічну можливість процедури подання в електронній формі разом з податковою декларацією з ПДВ сканованих копій документів, що додаються до заяви зі скаргою на постачальника про відмову надати податкову накладну (порушення порядку заповнення та/або порядку реєстрації податкової накладної в ЄРПН) (Д8) (додаток 8 до податкової декларації з ПДВ), то такі копії документів подаються платниками ПДВ до контролюючого органу за місцем податкового обліку на паперових носіях у термін, визначений для подання податкової декларації з ПДВ.   

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

 

Єдинник змінив місце провадження госпдіяльності та не повідомив Податкову

ПКУ не передбачає відповідальності за неподання підприємцем-платником єдиного податку заяви про застосування спрощеної системи оподаткування в разі зміни місця провадження господарської діяльності.

Але єдинники 1 і 2 груп у разі здійснення господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради чи ради об’єднаних територіальних громад, якими не подано заяву про зміну місця провадження діяльності, несуть відповідальність, передбачену п. 122.1 ПКУ.

У разі виявлення порушень платником єдиного податку груп 1–3 встановлених вимог, анулювання реєстрації платника єдиного податку груп 1–3 проводиться на підставі акта перевірки, із першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати чи перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів із моменту прийняття рішення контролюючим органом.

 

Чи може право власності на автомобіль належати підприємцю?

Право приватної власності закріплено Конституцією України та Цивільним кодексом (ст.ст. 41 та 325), згідно з якими суб'єктами права власності є фізичні особи та юридичні особи. Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Такого суб’єкта права приватної власності, як ФОП, законом не передбачено. Тобто реєстрація транспортних засобів здійснюється лише за фізичною особою, а не за фізичною особою — підприємцем, оскільки реєстрація здійснюється за особами, які є власниками.

Відповідно до п. 1 ст. 320 ЦКУ, власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, установлених законом. Зазначене положення також стосується використання майна при провадженні діяльності з надання транспортних послуг і перевезення вантажу.

 

Чи може новостворений єдинник групи 3 обрати ставку 3% із дати реєстрації

Зареєстровані новостворені суб’єкти господарювання можуть вважатися платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації, якщо вони протягом 10 днів із дня такої реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, установленої для 3 групи, яка не передбачає сплату ПДВ ( абз. 2 пп. 298.1.2 ПКУ).

У разі добровільної реєстрації особи як платника ПДВ необхідно подати реєстраційну заяву не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, із якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і виписку податкових накладних (п. 183.3 ПКУ). У разі добровільної реєстрації можна вказати в заяві бажаний день реєстрації як платника ПДВ, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), із якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на виписку податкових накладних.

Отже, новостворена юрособа може обрати ставку єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (3 група, ставка 3%), лише після здійснення реєстрації платником ПДВ. Тобто новостворена юрособа може зареєструватися з дня держреєстрації як платник єдиного податку групи 3 зі ставкою 5% і не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного кварталу подати заяву про перехід на сплату єдиного податку за ставкою 3% (для 3 групи) та подати заяву на реєстрацію платником ПДВ.

Хто може скористатися правом на податкову знижку за навчання дитини

Скористатися правом на податкову знижку за навчання дитини може один із батьків, який отримує доходи у вигляді заробітної плати, за умови надання ним відповідних підтверджуючих документів, зокрема, договору про навчання дитини, який укладений між навчальним закладом і дитиною, квитанції про оплату за навчання, довідки про доходи. Для використання права на компенсацію вартості навчання непрацюючого члена сім’ї першого ступеня споріднення один із батьків, який працює, може включити до податкової знижки на навчання лише суми коштів, сплата яких фактично підтверджена відповідним розрахунковим документом (квитанції, касові ордери, чеки тощо), у якому зазначено, що платіж за навчання здійснено безпосередньо особою, яка звертається за податковою знижкою.

Платник податків, який має право надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, має подати декларацію до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

Чи декларувати доходи від надання майна в оренду

Громадяни зобов’язані подавати податкову декларацію за результатами звітного року, якщо протягом року оподатковувані доходи нараховувалися у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород платнику податку у зв'язку з трудовими відносинами та за ЦПД одночасно двома чи більше податковими агентами й при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищила у 2015 році суму 146160 грн.

Договори оренди нерухомого майна належать до договорів цивільно-правового характеру. Однак предметом договору про надання послуг і договору найму є різні об’єкти цивільних прав. Отже, договір найму (оренди) не може бути віднесений до договору про надання послуг.

Тобто, якщо фізична особа протягом звітного року отримувала доходи у вигляді заробітної плати від одного роботодавця, а також доходи від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) від податкових агентів, незалежно від їх кількості, у такої особи не виникає обов’язку щодо подання річної декларації про майновий стан і доходи.

Податкову знижку відображаємо в податковій декларації про майновий стан і доходи

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку в річній податковій декларації, яка подається фізичною особою по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Розрахунок податкової знижки здійснюється в р. ІІІ податкової декларації про майновий стан і доходи, а сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб у зв'язку з використанням права на податкову знижку, відображається в рядку 17 Декларації та враховується в рядку 19 Декларації.

Таким чином, податкова знижка відображається в річній звітній Декларації, що подається у строки, визначені пп. 49.18.5 ПКУ, а її сума зменшує загальну суму податкових зобов’язань із ПДФО, до складу яких входить і податок на доходи фізичних осіб від провадження фізичною особою — підприємцем господарської діяльності.

Який розмір ЄСВ нараховує підприємець на суму зарплати працівників-інвалідів?

Ставка 8,41% визначеної бази нарахування ЄСВ для працюючих інвалідів, встановлена тільки для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди (ч. 13 ст. 8 ЗУ від 08.0710р. № 2464-VI).

Вказана пільга не розповсюджується на фізосіб-підприємців, які використовують працю найманих працівників-інвалідів. Іншого Законом №2464-VI не передбачено.

 Фізичні особи - підприємці нараховують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на заробітну плату працівників-інвалідів у розмірі 22% до визначеної бази нарахування ЄСВ.

Фізособа продала юрособі авто: як оподатковувати дохід

Дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою 5% бази оподаткування.     

Дохід від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом.  У разі якщо стороною договору купівлі-продажу об’єкта рухомого майна є юридична особа, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов’язана виконати всі функції податкового агента. 

Крім того, дохід від продажу вантажного автомобіля, є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%. 

Чи має право військовослужбовець на податкову соціальну пільгу

Коли мобілізований працівник отримує заробітну плату (середній заробіток) на підприємстві та одночасно грошове чи майнове забезпечення військовослужбовця з бюджету, то права на податкову соціальну пільгу (ПСП) він не має. Адже ПСП не може застосовуватись, зокрема, до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді грошового чи майнового (речового) забезпечення військовослужбовців, що виплачуються з бюджету (пп. 169.2.3 ПКУ).

Неналежно оформлена довідка про наявність земельних ділянок: чи утримувати ПДФО

Якщо при продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) фізична особа надає податковому агенту довідку про наявність земельних ділянок, оформлену з порушенням Порядку видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок, затвердженого наказом МДЗ від 17.01.2014 № 32, то такий податковий агент як особа, на яку відповідно статті 18 Податкового кодексу України покладено обов’язок з обчислення, утримання з доходів, повинен утримати з виплачуваного доходу податок на доходи фізичних осіб.

 

Переглядів: 784 | Додав: Blizn | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz