П`ятниця, 2024-04-19, 8:48 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 92
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Лютий » 24 » Лозівська ОДПІ інформує
10:01 AM
Лозівська ОДПІ інформує

Лозівська ОДПІ інформує

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Скільки сплачено до місцевих бюджетів у січні

За перший місяці 2016 року місцеві бюджети, що обслуговуються Лозівською ОДПІ, отримали 21,7 млн.грн. податків та зборів.  У порівнянні з січнем 2015 року надходження зросли на 677 тис. гривень.

У загальній сумі надходжень найбільша питома вага податку з доходів фізичних осіб, у січні до місцевих бюджетів зараховано понад 12,2 млн.грн. ( у січні 2015 року 12,1 млн.грн.)

По іншим податкам, що є суттєвими джерелами наповнення місцевих бюджетів – єдиний податок, майнові податкі та акцизний збір з роздрібного продажу підакцизних товарів. Тут також спостерігається позитивна тенденція збільшення надходжень.

Так, по м.Лозова єдинниками сплачено майже 1,4 млн грн. ( січень 2015 року – 0,95 млн.грн), м. Первомайський – 0,49 млн.грн. (0,38млн.грн.), Лозівський район – 1,09 млн.грн ( 0,21 млн.грн.),  Близнюківський район – 0,64 млн.грн (0,2 млн.грн.), Первомайський район – 0,86 млн.грн. – ( 0,14 млн.грн.).

Майнові податки: м.Лозова сплачено 1,3млн грн. ( січень 2015 року – 0,86 млн.грн), м. Первомайський – 3,67 млн.грн. (0,26млн.грн.), Лозівський район – 0,47млн.грн ( 0,36 млн.грн.),  Близнюківський район – 0,74 млн.грн (0,6 млн.грн.), Первомайський район – 0,78 млн.грн. – ( 0,64 млн.грн.)

Акцизного збору у січні 2016 року зараховано майже 1,2 млн грн.. в т.ч м.Лозова- 0,78 млн грн., м. Первомайський – 0,26млн.грн., Лозівський район – 0,05 млн.грн,  Близнюківський район – 0,09 млн.грн., Первомайський район – 0,005млн.грн. У січні 2015 року надходжень по акцизному податку ще не було, оскільки, перший термін сплати його припадав на лютий 2015 року.

Деклараційна кампанія -2016: перші результати

З початку року Лозівською ОДПІ отримано 729 декларації про майновий стан і доходи. З них 619 декларацій – про доходи від обробітку власного земельного паю, 42- реалізація права на податкову знижку. Решта декларантів, хто отримував у минулому році спадщину, доходи від здавання в найм нерухомого майна, іноземні доходи тощо.

Згідно даних декларацій,  сума отриманого доходу складає 9, 3млн. грн. Громадянами задекларовано до сплати 750 тис. грн. податку на доходи з фізичних осіб та 83,0 тис. грн. військового збору.

Нагадаємо, що подати декларацію та отримати фахові консультації щодо її заповнення можна в Центрі обслуговування платників. Для зручності декларантів на веб-порталі ДФС України функціонує сервіс «Декларування он-лайн», який дає змогу заповнювати декларацію в електронному вигляді. Для цього платнику достатньо мати ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення, які органи фіскальної служби надають безкоштовно.

Використання праці трудових «нелегалів» не викорінено

Роботодавці продовжують нехтувати законодавством і залучають найманих працівників людей без належного оформлення з ними трудових відносин. З початку року виявили 4 особи, які працювали без укладання трудових договорів. До порушників застосовано фінансові санкції та донараховано податок з доходів у сумі 1,5 тис.грн. та єдиний внесок – 1,3 тис. грн

Нагадує працедавцям, що виплата зарплати в «конвертах» та у розмірах нижче мінімальних гарантій, встановлених державою, є порушенням трудового законодавства. Громадянам слід пам’ятати, що відсутність трудового договору позбавляє належного захисту на випадок непрацездатності та прирікає на мізерну пенсію. Не давайте себе обманути та будьте відповідальними за своє життя і добробут.

Незадекларовані гроші виявили на Харківській митниці

46-річний мешканець Луганської області намагався контрабандою провести з Росії до України 850 тисяч гривень.  Під час проведення усного та письмового декларування на митному посту «Чугунівка» Харківської митниці ДФС громадянин заявив про відсутність предметів, що підлягають обов’язковому декларуванню, або предметів, заборонених до переміщення через митний кордон України.

При цьому громадянин помітно нервував, що й стало причиною переведення його транспортного засобу до «червоного коридору» для більш ретельного та поглибленого огляду. В результаті, в конструктивній порожнині автомобіля, під «бардачком» й були виявлені 846 500 грн.

За даним фактом був складений протокол про порушення митних правил за частиною 1 статті 483 Митного кодексу України.

ІІ. Інформація для бухгалтерів

ДФС надала роз’яснення щодо визначення окремих показників

нової декларації з податку на прибуток

Подання декларації з податку на прибуток підприємств за 2015 рік здійснюється за новою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897. ДФСУ в листі від 12.02.2016 р. № 5009/7/99-99-19-02-01-17 надала роз’яснення щодо визначення окремих показників нової декларації з податку на прибуток . А саме:

- зменшення суми податку на суму щомісячних авансових внесків, нарахованих у 2015 році;
    - розрахунку авансового внеску з податку на прибуток підприємств на суму виплачених дивідендів.

Про електронне адміністрування пального: коли проводиться реєстрація до початку здійснення реалізації пального

З 01.01.2016 р. набрав чинності Закон України  № 909-VIII яким, зокрема:

  • розширено перелік платників акцизного податку за рахунок включення осіб, які здійснюють реалізацію пального,  та визначено порядок їх реєстрації контролюючими органами;
  • визначено порядок здійснення електронного адміністрування реалізації пального і порядок складання акцизних накладних при реалізації пального та їх реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізосіб-підприємців за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального.

З 01.03.2016 р.  набирають чинності норми щодо запровадження акцизних накладних при реалізації пального, Єдиного реєстру акцизних накладних та системи електронного адміністрування реалізації пального. Детальніше у листі ДФСУ від 10.02.2016 р. № 2781/6/99-99-19-03-03-15

Платник екоподатку має кілька об’єктів оподаткування в різних населених пунктах

Відповідно до пп. 250.10.1  ПКУ, у разі якщо платник податку має кілька об’єктів оподаткування в межах кількох населених пунктів (сіл, селищ або міст) або за їх межами (різні коди згідно з Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ)), такий платник податку зобов’язаний подати до відповідного контролюючого органу за місцем розташування об’єкта оподаткування податкову декларацію щодо кожного об’єкта оподаткування окремо.

Тому такі платники мають подавати одну Податкову декларацію екологічного податку (форма затверджена наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. № 715), до якої додавати необхідну кількість окремих додатків щодо кожного об’єкта оподаткування.

Для повернення помилково сплаченого ПДВ необхідно подавати заяву з відповідними реквізитами електронного ПДВ-рахунка

Для повернення надміру/помилково сплаченого до держбюджету ПДВ платникам податку необхідно подавати заяву з відповідними реквізитами такого рахунка в системі електронного адміністрування ПДВ (із доданням копії електронного витягу про його відкриття).

Про заповнення платіжки при сплати ПДФО за відокремлений підрозділ

Під час сплати ПДФО до відповідного бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) власних чи орендованих приміщень (будівель), у яких працюють наймані працівники такого суб’єкта господарювання, і який узятий на облік за таким неосновним місцем обліку у відповідному контролюючому органі, у розрахункових документах при сплаті ПДФО в полі № 3 «Призначення платежу» друкуються: розділовий знак ";" і код ЄДРПОУ суб’єкта господарювання.

Якщо договір оренди розірвано: доки сплачувати орендну плату

У разі припинення або розірвання договору оренди земельної ділянки державної (комунальної) власності орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором, та сплачує орендну плату за фактичний період перебування землі у користуванні у поточному році, тобто до дати повернення земельної ділянки орендодавцю (відповідному органу виконавчої влади чи відповідній сільській, селищній, міській раді).

Дохід сільськогосподарського товаровиробника

При визначенні частки сільськогосподарського товаровиробництва відсотки за депозитом та сума безповоротної фінансової допомоги включаються до загальної суми доходу, оскільки відповідають умовам визначення доходу.

Сума поворотної фінансової допомоги не включається до загальної суми доходу при визначенні частки сільськогосподарського товаровиробництва, оскільки така допомога є обов’язковою до повернення у визначений  договором термін.  У разі якщо сума поворотної фінансової допомоги не повертається у визначений  договором термін, вона включається до загальної суми доходу при визначенні частки сільськогосподарського товаровиробництва.

Податкова накладна за новою формою: особливості заповнення

Наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307 затверджено нову форму податкової накладної та порядку її заповнення. Нову форму податкової накладної потрібно буде застосовувати з 1 квітня поточного року.

Зміни, яких зазнали податкова накладна та порядок її заповнення

У шапці податкової накладної прибрали зайві поля (залишилися лише ті, які належать до обов’язкових реквізитів).

Таблична частина складається з розділів А та Б. У рядках розділу А, зокрема, зазначаються суми ПДВ за ставками 20% та 7%, обсяги постачання в розрізі ставок, а також обсяги звільнених операцій.

У табличній частині з’явилась нова графа 8 «Код ставки ПДВ». Для її заповнення передбачені коди:

  • 20 — для операцій, що обкладаються 20-відсотковим податком;
  • 7 — для операцій із 7% ПДВ;
  • 901 — експортні операції (ставка ПДВ — 0%);
  • 902 — постачання за ставкою 0% на митній території України товарів/послуг;
  • 903 — для звільнених від ПДВ постачань.

У графі 9 «Код пільги» зазначають код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідником податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, або Довідником інших податкових пільг. При цьому виноску 3 під табличною частиною податкової накладної заповнюються лише в тому випадку, коли Довідник не містить коду для пільги (звільнення).

Прописані правила оформлення зведеної податкової накладної під час нарахування компенсуючи податкових зобов’язань за пп. 198.5 ПКУ. У таких зведених податкових накладних потрібно вказувати умовний ІПН покупця «600000000000» та робити помітку «Х» у верхньому лівому полі із зазначенням відповідного типу причини.

Адміністративна відповідальність при порушенні терміну реєстрації податкових накладних

Відсутність факту реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) податкової накладної або порушення строків такої реєстрації не є підставою для не відображення продавцем товарів/послуг суми ПДВ за такими податковими накладними в податкових зобов’язаннях відповідного звітного періоду, а отже, не призводить до порушення порядку ведення податкового обліку.

Тобто відсутність факту реєстрації податкової накладної в ЄРПН за умови відображення сум ПДВ за такою податковою накладною у податкових зобов’язаннях звітного податкового періоду не передбачає притягнення до адміністративної відповідальності платника податку-продавця товарів/послуг.

Акцизний податок: куди сплачувати

Суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, у тому числі не за основним місцем перебування на обліку, або який перебуває на основному обліку в спеціалізованій державній податковій інспекції з обслуговування великих платників, повинен подавати податкові декларації до контролюючих органів, які територіально обслуговують адміністративно-територіальні одиниці, на яких розташовано пункти продажу таких товарів.

Сплата акцизного податку відбувається до місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць, на яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів.

Заповнення нової декларації з ПДВ

Фахівці ГУ ДФС у Черкаській області підготували актуальні відеоконсультації та коментарі щодо заповнення нової податкової декларації з ПДВ (відео, презентація), декларації з плати за землю та декларації платника єдиного податку 4 групи (відео, консультація).

https://www.youtube.com/watch?v=d3ZA6aJKVrQ

Розподіл і зарахування ПДВ на спецрахунки

Розподіл і зарахування сум ПДВ за операціями з постачання сільгоспвиробниками-суб’єктами спецрежиму сільськогосподарських товарів/послуг на електронні й на спеціальні рахунки здійснюються Казначейством в автоматичному режимі.

При цьому чинним законодавством не передбачено можливості зарахування сільгосппідприємствами суми ПДВ за такими операціями безпосередньо на спеціальний рахунок.

Лист ДФСУ  від 02.02.2016 р. № 1096/Л/99-99-19-02-02-14

Дії страхувальника  у разі припинення господарської діяльності

Припинення господарської діяльності здійснюється відповідно до Закону від 15.05.03 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Для платників єдиного внеску, на яких поширюється дія Закону №755, після надходження від держреєстратора повідомлення про скасування державної реєстрації або повідомлення про закриття відокремленого підрозділу, контролюючий орган знімає платника єдиного внеску з обліку та вносить відповідні записи до реєстру страхувальників із зазначенням дати та підстави зняття з обліку.

Датою зняття з обліку платника єдиного внеску є дата внесення запису до реєстру страхувальників.

У разі припинення без правонаступника або зняття з обліку у фіскальних органах страхувальник зобов’язаний подати звіт за останній звітний період до дати державної реєстрації припинення та звіти за попередні звітні періоди, якщо вони не подавались.

Якщо при припиненні страхувальника є правонаступник, звіт до фіскального органу подається правонаступником, якщо правонаступництво підтверджено установчими документами із зазначенням правонаступника.

Як визначатимуть середньоринкову вартість авто задля сплати транспортного податку

Уряд затвердив Методику визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів постановою від 18.02.2016 р. № 66

Згідно з методикою, Мінекономрозвитку розраховуватиме середньоринкову вартість легкових автомобілів і щороку до 1 лютого базового податкового (звітного) періоду надаватиме до ДФС інформацію щодо автомобілів, із року випуску яких минуло не більше ніж 5 років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів МЗП, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Мінекономрозвитку на офіційному веб-сайті оновлюватиме інформацію про середньоринкову вартість автомобіля з урахуванням марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об'єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач і пробігу.

Про справляння єдиного податку для платників 4 групи

Об'єктом обкладення єдиним податком для платників 4 групи є площа сільськогосподарських угідь, право власності чи користування якими зареєстровано відповідно до законодавства, оскільки підставою для нарахування єдиного податку є дані Державного земельного кадастру та/або дані з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Площі земельних ділянок, щодо яких договори оренди не укладені чи укладені, але не зареєстровані в установленому чинним законодавством порядку, не включаються до об'єкта оподаткування.

У 2016 році база обкладення єдиним податком для платників єдиного податку 4 групи (сільськогосподарських товаровиробників) визначається з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року згідно із п. 292-1.2 ст. 2921 ПКУ, тобто індексація нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь не проводиться.

Лист ДФС від 02.02.2016 р. № 3253/7/99-99-15-03-01-17.

Компенсація за невикористану відпустку — база нарахування ЄСВ

Суми грошових компенсацій за невикористані щорічні (основну та додаткову) відпустки, нараховані роботодавцем працівнику в місяці звільнення, є базою нарахування єдиного внеску.

При цьому в разі виплати роботодавцем зазначених сум компенсацій працівнику після його звільнення єдиний внесок не нараховується та не сплачується, оскільки суми грошових компенсацій за невикористані щорічні (основну та додаткову) відпустки є платою за невідпрацьований час.

Придбання трактора: як розподілити вхідний ПДВ?

З 01.01.16 р. змінився порядок застосування спецрежиму з ПДВ, при постачанні:

• зернових та технічних культур 85 % нарахованого ПДВ сплачується до держбюджету, а 15 % залишається в розпорядженні сільгосппідприємства;

• продукції тваринництва - 20% ПДВ сплачується до держбюджету, а 80% – залишається сільгосппідприємству;

• інших (крім зазначених вище) сільгосптоварів та всіх видів сільгосппослуг – 50 % ПДВ сплачується до держбюджету, а 50 % залишається в розпорядженні сільгосппідприємства.

До податкового кредиту за спецрежимною декларацією включаються суми ПДВ з вартості товарів/послуг, основних засобів, які придбаваються (споруджуються) сільгосппідприємством для їх використання у виробництві сільськогосподарської продукції.

У разі якщо такі товари/послуги, основні фонди використовуватимуться:

• частково для виробництва сільськогосподарських товарів/послуг, а частково для інших товарів/послуг – сума сплаченого (нарахованого) податкового кредиту розподіляється виходячи з питомої ваги вартості таких сільськогосподарських товарів/послуг у загальній вартості всіх товарів/послуг, поставлених за 12 попередніх послідовних звітних (податкових) періодів;

• частково для виробництва зернових культур і технічних культур та/або частково для виробництва продукції тваринництва, та/або частково для інших сільськогосподарських товарів/послуг – сума сплаченого (нарахованого) податкового кредиту розподіляється виходячи з питомої ваги вартості таких зернових і технічних культур, продукції тваринництва та інших сільськогосподарських товарів/послуг у загальній вартості всіх сільськогосподарських товарів/послуг, поставлених за 12 попередніх послідовних звітних (податкових) періодів.

Надміру сплачений ЄСВ повернуть, або зарахують у рахунок майбутніх платежів

Мінфін наказом від 16.01.2016 р. № 6 затвердив Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів.

У разі переплати ЄСВ зараховується в рахунок майбутніх платежів по тому ж рахунку в відповідності з встановленим розміром ЄСВ і в порядку календарної черговості виникнення зобов'язань страховика.

Зайво сплачені кошти на підставі відповідної заяви повертаються у випадках надмірною або помилкової сплати сум єдиного внеску та/або застосованих фінансових санкцій,  помилкової сплати сум ЄСВ на невідповідний рахунок, тощо.

 

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

У разі переходу єдинника з роздрібної торгівлі на оптову розмір єдиного податку не змінюється

Якщо СПД — фізична особа платник єдиного податку не змінює групу єдиного податку, а лише вид діяльності, ставка сплати єдиного податку не змінюється.

Підприємцем подано заяву на скасування реєстрації, а потім змінено своє рішення

Незалежно від того, що процедура зняття з обліку підприємця в контролюючих органах не завершена, але протягом року такий платник вдруге зареєструвався у державного реєстратора, то взяття його на облік здійснюється за основним місцем обліку в день отримання від держреєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця за датою внесення даних до Реєстру самозайнятих осіб.

При цьому взяття на облік фізособи-підприємця, який протягом року вдруге зареєструвався у держреєстратора, але у контролюючих органах ще не був знятий з обліку, не припиняє його зобов’язань із забезпечення остаточних розрахунків з податків від провадження підприємницької діяльності за першою реєстрацією.

 

Чи можливо тимчасово припинити підприємницьку діяльність

Порядок проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та порядок державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізособи- підприємця визначено Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-ІV. Законом № 755 та іншими нормативно-правовими актами не передбачено тимчасове припинення підприємницької діяльності.

Підприємець-загальносистемник може уточнити дані декларації про доходи

Фізособи-підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року, у якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи.

У разі якщо в майбутніх податкових періодах платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться в раніше поданій ним податковій декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Форма декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р.  № 859.

У розділі I Декларації «Загальні відомості»  підприємець на загальній системі оподаткування в рядку 1 «Тип декларації» указує позначку (х)-«уточнююча» й у рядку 2 - звітний податковий період, який уточнюється.

Окрім того, уточнення сум податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб — підприємців при самостійному виявленні помилок здійснюється в розділі V «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах» Декларації, у якому вказується сума, на яку збільшується (зменшується) податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, а також сума штрафу, яка розраховується платником податку самостійно.

Перевищено обсяг доходу – загальна система оподаткування з початку наступного кварталу

У січні місяці платник єдиного податку третьої групи перевищив встановлений обсяг доходу. З якого часу такий платник зобов'язаний перейти на сплату інших податків і зборів?

Відповідно до норм ПКУ платник єдиного податку 3 групи у разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу повинен перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення, тобто з 1 квітня.
 

Повідомлення-рішення про сплату транспортного  податку вручать до 1 липня

Відповідно до пп. 267.6.1 Податкового кодексу обчислення суми транспортного податку для фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку. Відповідні платіжні документи із зазначенням реквізитів надсилаються (вручаються) громадянинуза місцем його реєстрації до 1 липня.

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, податок сплачується фізособою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Податкова знижка на навчання, якщо студент працював за договором цивільно-правового характеру

Податкова знижка – документально підтверджена сума витрат резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного  доходу, одержаного у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених цим Кодексом. Сума податкової знижки не може перевищувати суму заробітної плати.

Якщо студент протягом звітного року одержував доходи від виконання договорів цивільно-правового характеру, які не є трудовими договорами, то члени його сім’ї першого ступеня споріднення мають право на податкову знижку щодо сум, сплачених за навчання такого студента.

 

Користувався іпотечним житловим кредитом - частину суми процентів можна включити до податкової знижки

Платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року. При сплаті процентів за іпотекою в іноземній валюті сума платежів за такими процентами  перераховується у гривні за офіційним валютним курсом Нацбанку України, що діє на день сплати таких процентів.

Таке право виникає в разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Право на включення до податкової знижки суми сплачених відсотків надається за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому:

об’єкт житлової іпотеки придбавається;

збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

У разі якщо іпотечний житловий кредит має строк погашення більше ніж 10 календарних років, право на включення частини суми процентів до податкової знижки за новим іпотечним житловим кредитом виникає у платника податку після повного погашення основної суми та процентів попереднього іпотечного житлового кредиту.

Якщо сума одержаного фізичною особою іпотечного житлового кредиту перевищує суму, витрачену на придбання (будівництво) предмета іпотеки, до складу витрат включається сума відсотків, сплачена за користування іпотечним кредитом у частині, витраченій за цільовим призначенням.

Про сплату військового збору з доходів, які підлягають річному декларуванню

Платниками військового збору є фізична особа - резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні. Об’єктом оподаткування є, зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. Ставка податку становить 1,5% від об’єкта оподаткування.

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

Таким чином, фізична особа, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом зобов’язана самостійно до 01 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму військового збору, зазначену в поданій нею податковій декларації, подання якої є обов’язковою.

Продавати товари єдиноподатники другої групи можуть будь-кому

Підприємць- платник єдиного податку 2 групи може здійснювати продаж товару іншим підприємцям, юридичним особам та бюджетним організаціям у готівковій та безготівковій формах на умовах договору купівлі-продажу.

Підпункт 2 пункту 291.4 ПКУ встановлено лише вимоги до категорії споживачів, яким підприємці- платники єдиного податку 2 групи можуть надавати послуги, у тому числі побутові.

Застереження щодо категорій покупців у разі здійснення діяльності з продажу товарів чинне законодавство не містить.

Зміни у додаток до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями

У додатку до ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями суб’єкт господарювання зазначає адресу місця торгівлі та вказує перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформацію про них:

  • модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення;
  • реєстраційні номери книг обліку розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі.

Тож про зміни відомостей, зазначених у виданій суб’єкту господарювання ліцензії, у тому числі в додатку до ліцензії (за винятком змін, пов’язаних з реорганізацією суб’єкта господарювання), суб’єкт господарювання має повідомити орган, який видав ліцензію, подавши відповідну заяву.

На підставі такої заяви орган ліцензування протягом трьох робочих днів видає суб’єкту господарювання ліцензію, оформлену на новому бланку з урахуванням змін.

Податкова соціальна пільга та виплати вихідної допомоги у зв’язку із звільненням працівника

Платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 01 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.  У 2016 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 1930 грн.

Тобто, фізична особа, яка отримує дохід у вигляді вихідної допомоги у зв’язку із звільненням, в тому числі при виході на пенсію має право на податкову соціальну пільгу за умови якщо розмір її місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати та інших прирівняних до неї виплат, не перевищує граничного розміру для отримання податкової соціальної пільги.

Про термін сплати ЄСВ

Граничний термін сплати єдиного внеску за себе фізичними особами - підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.  У разі якщо останній день строків сплати єдиного внеску припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

ЄСВ нараховують за ставкою 22% від бази оподаткування, яка визначається платником самостійно, але не більше з 01.01.16р. – 34450 грн., 01.05.16- 36250 грн., 01.12.16 – 38750 грн.

Сума ЄСВ не може бути меншою ніж  з 01.01.16р. – 303,16 грн., 01.05.16- 319 грн., 01.12.16 – 341 грн.

Коли та як оподатковується викупна сума за договором добровільного страхування життя

Викупна сума – це сума, яка виплачується страховиком у разі дострокового припинення дії договору страхування життя та розраховується математично на день припинення договору залежно від періоду, протягом якого діяв договір, згідно з методикою, яка проходить експертизу в Уповноваженому органі. Уповноважений орган може встановити вимоги до методики розрахунку викупної суми.

Не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, тобто не оподатковується ПДФО і військовим збором викупна сума, розмір якої не перевищує суму внесених страхових платежів за договором добровільного страхування життя, іншого ніж довгострокове страхування життя.

Якщо ж розмір викупної суми перевищує суму внесених страхових платежів, то частина такого перевищення оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

Лист ДФС  від 09.02.16р № 1274/О/99-99-17-03-03-14

Декларацію про доходи можна подати через Інтернет

З 1 січня до 1 травня 2016 року триває щорічна кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у минулому році.  Для зручності платників на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби є можливість заповнити декларацію у режимі on-line скориставшись сервісом «Електронний кабінет платника (оновлена версія)».

Для цього необхідно:

- отримати електронний цифровий підпис, який безкоштовно видається Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС.

- завантажити з сайту Акредитованого центру сертифікації ключів програмне забезпечення – «Програмний комплекс користувача ЦСК». Встановити програмне забезпечення на власному комп’ютері та виконати необхідні налаштування за допомогою інструкції користувача.

- авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа та заповнити декларацію.

Декларацію про майновий стан і доходи також можна подати особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою (з повідомленням про вручення та з описом вкладення) до податкової інспекції за місцем проживання.

Бланки декларації про майновий стан і доходи безкоштовно можна отримати в податкових інспекціях, а також бланки в електронному вигляді розміщені на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби в сервісі «Декларування громадян». 

 

Переглядів: 623 | Додав: Blizn | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz