П`ятниця, 2024-04-19, 9:57 AM
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 92
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Лютий » 16 » Лозівська ОДПІ інформує
4:03 PM
Лозівська ОДПІ інформує

Лозівська ОДПІ інформує

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Оновлений «Електронний кабінет платника» розпочав свою роботу у тестовому режимі

Розпочав роботу модернізований електронний сервіс «Електронний кабінет платника». Вхід до оновленого кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.sfs.gov.uaа також через офіційний веб-портал ДФС.

 Оновлений сервіс  працює у тестовому режимі на базі реальних даних до завершення робіт, пов’язаних з роботою старого кабінету. Протягом цього часу платники можуть взяти активну участь у його тестуванні, а також надіслати пропозиції щодо роботи та наповнення сервісу на електронну адресу infozvit@sfs.gov.ua.

Звертаємо увагу, що функція сплати податків, зборів, платежів працює в звичайному режимі.

Відтепер модернізований сервіс включає дві функціональні частини:

- відкрита (загальнодоступна);

- приватна (особистий кабінет).

 Користуватися функціоналом відкритої частини можна без ідентифікації особи (без використання електронного цифрового підпису).  Через відкриту частину платник має можливість:

- отримати інформацію з загальнодоступних реєстрів (дані про взяття на облік платників; реєстрів платників ПДВ, страхувальників, платників єдиного податку; інформація про РРО та книги РРО);

- отримати інформацію про граничні терміни сплати податків, зборів та подання звітності;

- отримати контакти та адреси діючих центрів обслуговування платників (ЦОП);

- ознайомитись з новинами Державної фіскальної служби України;

- скористатися іншою корисною інформацією.

Робота з електронним сервісом у приватній частині здійснюється з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП). У приватній частині після ідентифікації особи надається можливість:

- скористатися індивідуальним податковим календарем;

- переглянути та перевірити свої облікові дані;

- створити запит для отримання інформації;

- подати реєстраційну заяву платника ПДВ,  заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ,  заяву про видачу довідки про відсутність заборгованості з податків і зборів;

- направити листа до органу ДФС;

- переглянути стан розрахунків з бюджетом;

- зареєструвати податкові накладні у Єдиному реєстрі податкових накладних;

- скористатися сервісами системи «Електронного адміністрування ПДВ» (для платників ПДВ).

Фізичним особам після ідентифікації також надано можливість за допомогою платіжної системи сплатити податки, збори, платежі (особистий кабінет – «Стан розрахунків з бюджетом»).

Більш детально дізнатись про роботу модернізованого кабінету можна ознайомившись з інструкцією користувача або переглянувши відеоінструкцію.

Наразі ДФС активно працює над вдосконаленням роботи нового сервісу через розширення спектру послуг, які надаються через кабінет.

В ДФС відновлено надання електронного цифрового підпису юридичним особам, зареєстрованим після 1 січня 2016 року

Починаючи з 1.02.2016 року Акредитований центр сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС розпочинає надання послуг електронного цифрового підпису юридичним особам, зареєстрованим після 1 січня 2016 року, які пройшли процедуру державної реєстрації в умовах дії нової редакції Закону України від 15 травня 2003 року №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Про проведення перевірок у 2016 році

Законом України №909-VІІІ, що набув чинності з 01.01.2016 року змінено порядок проведення перевірок.

Змінами до підпункту 78.1.1 статті 78 ПКУ виключено можливість проведення перевірок з питань дотримання податкового законодавства у разі, якщо отримано податкову інформацію або за наслідками перевірок інших платників податків виявлено факти, що свідчать про порушення платником податків податкового законодавства. Поряд з цим,  у разі отримання контролюючим органом податкової інформації, яка свідчить про порушення платником податків податкового законодавства, організацію та проведення документальних позапланових перевірок доцільно здійснювати на підставі підпункту 78.1.4 пункту 78.1 статті 78 Податкового кодексу

Детальніше у листі ДФС України від 01.02.2016 № 3069/7/99-99-22-04-02-17

 

ІІ. Інформація для бухгалтерів

22 лютого – останній день подання звітності з ПДВ за новою формою

З метою забезпечення виконання нових правил оподаткування, запроваджених з 01.01.2016, Мінфіном України  (наказ від 28.01.2016 № 21 «Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість») затверджена нова форма декларації з ПДВ. Наказ № 21 зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за № 159/28289 та опубліковано в офіційному виданні «Урядовий кур’єр» 30.01.2016.

Враховуючи те, що останні зміни в оподаткуванні, які запроваджено з 01.01.2016, повною мірою можуть бути відображені лише в податковій декларації з ПДВ, що затверджена наказом № 21, податкова звітність з ПДВ, починаючи із звітного періоду січень 2016 року, усіма платниками податку подається за новою формою в електронному вигляді.

Останнім днем подання декларації з податку на додану вартість за січень 2016 року платниками, у яких податковий період дорівнює календарному місяцю, 22 лютого 2016 року.

Лист ДФС України від 02.02.2016 р. №3240/7/99-99-19-03-00-17.

Роботодавці, зверніть увагу!

Фінансові штрафи за порушення трудового законодавства тепер може накладати й Держпраці

З 01.01.2015 року посилилась відповідальність за порушення трудового законодавства: крім адміністративних, з’явились і фінансові санкції.  Але у минулому, 2015 році, фінансові штрафи за порушення норм трудового законодавства Держпраці не застосовували (не було відповідних змін у підзаконних актах).

З 10 лютого 2016 року набрали чинності зміни до Постанови КМУ № 509 «Про затвердження Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення», якими визнано право Держпраці на накладання фінансових штрафів за порушення трудового законодавства на підставі:

•акта про виявлення під час перевірки суб’єкта господарювання або роботодавця ознак порушення законодавства про працю та/або зайнятість населення, складеного посадовою особою Держпраці чи її територіального органу;

•рішення суду про оформлення трудових відносин із працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи чи роботи на умовах неповного робочого часу в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, в установі, організації.

Виправлення помилки, допущеної в ІПН покупця

Для виправлення помилки, допущеної  в індивідуальному податковому номері (ІПН) покупця податкової накладної, зареєстрованої ЄРПН, продавець складає розрахунок коригування, у заголовній частині якого зазначає дані з помилковим ІПН, а в табличній частині зазначає зі знаком «-» обсяг операцій з постачання та інші показники, що були зазначені в податковій накладній.  Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН платником, «невірний» ІПН якого був зазначений у податковій накладній.

Крім того, продавець має скласти та зареєструвати в ЄРПН другу податкову накладну, в якій зазначає правильний ІПН покупця. У табличній частині такої податкової накладної зазначаються обсяг операцій з постачання товарів (послуг) та інші показники, що були зазначені в податковій накладній із «невірним» ІПН.

У разі якщо до дати складання другої податкової накладної відбулася зміна суми компенсації вартості товарів, зазначених у помилковій податковій накладній, то у другій податковій накладній не допускається зазначення показників з урахуванням таких змін. Ця помилка виправляється, склавши розрахунок коригування до другої податкової накладної.

Виправлення ІПН покупця можливо лише у випадку, якщо з дати складання помилкової податкової накладної не минуло 180 календарних днів. Якщо таку помилку до її виправлення буде виявлено контролюючим органом, таке порушення тягне за собою накладення на платника податку — продавця штрафу в розмірі 170 грн. та зобов’язання виправити такі помилки.

Продаж побутової техніки підприємцю: як оподаткувати ПДФО

Коли фізична особа продає приватному підприємцю товари (мобільний телефон, побутову чи цифрову техніку), то його дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 18%. Адже такий дохід відноситься до інших доходів.

Також відзначимо, що коли дохід оподатковується ПДФО, то він оподатковується і військовим збором за ставкою 1,5%.

Благодійна допомога вдові загиблого військовослужбовця: як оподаткувати ПДФО

Нецільова благодійна допомога не включається до оподатковуваного доходу протягом звітного року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу такого року, тобто у 2015 році — 1710 грн., у 2016 році — 1930 грн.

Сума перевищення допомоги над зазначеним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу і підлягає оподаткуванню у джерела виплати (у 2015 році — за ставками 15% (20%), у 2016 році — за ставкою 18%).

Про особливості складання податкової накладної за щоденними підсумками неплатнику ПДВ

У верхній лівій частині податкової накладної, яка складається за щоденними підсумками операцій, робиться відповідна помітка «X» та зазначається тип причини «11», у рядку «Особа (платник податку) — покупець» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» відображається умовний ІПН «100000000000».

Отже, обсяги операцій з постачання товарів (у тому числі підакцизних та імпортованих) у податковій накладній, складеній за щоденними підсумками операцій, у разі постачання за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником ПДВ) відображаються так:

  • окремим рядком показники щодо обсягів постачання підакцизних та імпортованих товарів за кодами УКТ ЗЕД;
  • окремим рядком показники щодо загальної суми вартості поставлених товарів, за вирахуванням обсягів постачання підакцизних та імпортованих товарів, при цьому у графі 3 «Номенклатура товарів/послуг продавця» податкової накладної вказується вираз «Товари/послуги в асортименті»; графи 5.1, 5.2, 6 та 7 не заповнюються.

Для операцій, що оподатковуються або звільнені від оподаткування, складаються окремі податкові накладні, тобто при одночасному постачанні одному отримувачу (покупцю) як оподатковуваних товарів/послуг, так і таких, що звільнені від оподаткування, постачальник (продавець) складає окремі податкові накладні (не допускається заповнення в одній накладній одночасно графи 12 та граф 8-11).

При складанні податкової накладної для операцій, що оподатковуються ПДВ, у графах 8, 9, 10 відображається загальний обсяг постачання (база оподаткування) товарів/послуг залежно від ставки оподаткування; у графі 13 зазначається загальна сума коштів, що підлягає сплаті.

Неприбуткова організація отримала доходи від діяльності не зазначеної у статуті

Якщо неприбуткова організація отримує доходи від діяльності, яка не пов’язана із статутною, та не використовує їх для фінансування видатків на її утримання або реалізації мети  її створення, то така неприбуткова організація зобов’язана подати протягом 20 календарних днів, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток.

При цьому податкове зобов’язання розраховується, виходячи із суми операції нецільового використання коштів. Така неприбуткова організація виключається з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

З першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, до 31 грудня податкового (звітного) року неприбуткова організація зобов’язана щоквартально подавати до контролюючого органу квартальну фінансову і податкову звітність (з наростаючим підсумком) з податку на прибуток та сплачувати податок у термін, визначений для квартального періоду.

Правильність задекларованих даних не перевіряється під час прийняття звітності

Податковим законодавством не передбачено можливість встановлення контролюючим органом невідповідності даних, задекларованих у податковій декларації (у тому числі в уточнюючому розрахунку до податкової декларації), на стадії її прийняття.

Перевірка даних, зазначених у податкових деклараціях а також перевірка своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати усіх передбачених ПКУ податків та зборів здійснюється у формі камеральної або документальної перевірки. І аж ніяк не під час вирішення питання про прийняття чи неприйняття податкової декларації або уточнюючих до неї розрахунків.

Відповідно, визнав правомірним ВСУ і задоволення позовних вимог підприємства про визнання протиправними дій контролюючого органу щодо відмови у прийнятті надісланого в електронній формі уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

 Єдиноподатник — орендодавець приміщення сплачує за землю під цим приміщенням

Право власності на земельну ділянку чи користування нею та обов’язок сплати земельного податку не припиняються у разі набуття власником чи користувачем земельної ділянки статусу суб’єкта господарювання та обрання ним виду економічної діяльності й системи оподаткування, які не передбачають використання земельної ділянки в господарській діяльності.

Спрощена система оподаткування не звільняє суб’єкта господарювання від виконання податкових зобов’язань зі сплати податків, встановлених у пункті 297.1 Податкового кодексу. Вона лише запроваджує інші умови, порядок та механізм їх сплати, а також встановлює можливість відновлення їх сплати на загальних підставах у разі недотримання умов оподаткування за спрощеною системою.

Умовою ж несплати земельного податку за зазначеною системою оподаткування є те, що суб’єкт господарювання, який є власником чи користувачем земельної ділянки, використовує цю землю для проведення господарської діяльності. Можливість звільнення від сплати цього податку за інших умов, наприклад, коли окремо надається в найм будівля, її частина чи нежиле приміщення без земельної ділянки, на якій розміщена перелічена нерухомість, не встановлена.

Надання в найм (оренду) нежилого приміщення не означає, що механічно (автоматично) разом з майном наймачу передається й обов’язок сплати податку за земельну ділянку, на якій воно розташоване.

Платник єдиного податку 4 групи сплачує авансові внески при виплаті дивідендів

Юридична особа – платник єдиного податку зобов’язана при виплаті дивідендів (за винятком виплати дивідендів фізичним особам) нарахувати та внести до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток за правилами, встановленими п. 57.11 Кодексу. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів. При цьому суми нарахованого податкового зобов’язання з єдиного податку не зменшуються на суму авансового внеску податку на прибуток, сплаченого у зв’язку з виплатою дивідендів.

Докладніше у листі  ДФС від 10.02.2016 № 2765/6/99-95-42-01-15

Відмовитись від спецрежиму оподаткування ПДВ можна за добровільним рішенням

Сільськогосподарське підприємство - платник ПДВ не позбавлено права переходу із спеціального режиму на загальну систему оподаткування ПДВ за добровільним рішенням.

Для виключенн з реєстру суб'єктів спецрежиму у разі, таке підприємство подає заяву про зняття його з реєстрації як суб'єкта спеціального режиму та/або про його реєстрацію як платника ПДВ на загальних підставах. При цьому дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою виключення сільськогосподарського підприємства з реєстру суб'єктів спеціального режиму є дата внесення відповідного запису до такого реєстру.

У разі якщо за результатами здійснення сільськогосподарської діяльності за останній звітний (податковий) період перебування на спеціальному режимі наявні залишки товарів, які не були використані при виробництві сільськогосподарської продукції, то суми ПДВ, сплачені при придбанні таких товарів, можуть бути перенесені із податкової декларації з ПДВ із позначками «0121» - «0123» до податкової декларації з ПДВ із позначкою «0110», поданими за останній звітний (податковий) період перебування на спеціальному режимі.

Лист ДФС України від 11.02.2016 року № 4698/7/99-99-19-03-02-17

Як оподатковується середній заробіток мобілізованих у 2016 році

Під час нарахування середнього заробітку мобілізованим працівникам у 2016 році з нього справляється ЄСВ за ставкою 22%, та, окрім цього, здійснюється утримання ПДФО за ставкою 18% і військового збору за ставкою 1,5%.

За вчинені порушення з нарахування та сплати ЄСВ до 31.12.2014 р. застосовуватимуть штрафи, що діяли на час порушення

Під час донарахування фіскальними органами ЄСВ за порушення, вчинені до 31.12.2014 р. включно,  застосовуються  до всіх страхувальників фінансові санкції, передбачені п. 3 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ у редакції, чинній до 01.01.2015 р., у розмірі 5% зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50% суми донарахованого ЄВ.

При цьому до страхувальників, які є роботодавцями, застосовується адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 20 до 30 НМДГ, а за повторне за рік вчинення таких дій — від 30 до 40 НМДГ.

Граничний строк звітування єдиноподатників 4 групи

Строк подачі звітних документів для платників податків, що знаходяться на 4 групі єдиного податку, — не пізніше 20 лютого. Оскільки 20 лютого — це субота (неробочий день), то останнім днем для подачі пакету звітності вважають операційний (банківський) день, наступний за вихідним. Тобто останній день для подачі звітно-реєстраційних документів — 22 лютого.

Аби зареєструватися або залишитися на 2016 рік єдинником 4, сільгоспвиробники повинні надати до фіскальної служби такі звітні документи:

1) до податкової інспекції за місцем реєстрації підприємства:

  • загальну податкову декларацію платника єдиного податку 4 групи щодо всієї площі земельних ділянок, із яких стягується податок;
  • розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва;
  • відомості про наявність земельних ділянок (додаток до податкової декларації);

2) до податкової інспекції за місцем знаходження кожної земельної ділянки - Звітну Податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи окремо за кожною земельною ділянкою.

Про надання юрособою –єдинником поворотної фінансової допомоги

Види діяльності, за умови здійснення яких юридичні особи не можуть бути платниками єдиного податку 3 групи, визначені у п. 291.5 ПКУ. Зокрема, не можуть бути платниками єдиного податку 3 групи суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва.

До складу доходу платників єдиного податку 3 групи не включаються, зокрема суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання (п.п. 3 п. 292.11 ст. 292 ПКУ).

Водночас діяльність юридичної особи – платника єдиного податку 3 групи з надання поворотної фінансової допомоги іншим юридичним особам (фізичним особам – підприємцям) на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво.

Про заповнення звіту по ЄСВ

До затвердження нової форми необхідно подавати Звіт ПО ЄСВ як за звітні періоди 2016 року, так і за попередні звітні періоди до 2016 року (несвоєчасно подані) за формою згідно з додатком 4 до Порядку № 435, що діяла з 01.05.2015, із заповненням всіх обов'язкових реквізитів.

Незважаючи на введення єдиної ставки єдиного внеску для всіх видів доходу, рядки в таблиці 1 Звіту необхідно заповнювати у розрізі видів доходу.  Суми нарахованого єдиного внеску необхідно відображати у рядках таблиці 1 Звіту за видами доходу, але розраховувати за новою ставкою (22%.), крім:

- підприємств, установ і організацій для працюючих інвалідів - 8,41%;

 - громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС - 5,3%;

- підприємств та організацій громадських організацій інвалідів для працюючих інвалідів - 5,5%.

Оскільки, починаючи зі звітного періоду січня 2016 року, утримання єдиного внеску із нарахованого доходу застрахованих осіб скасовано, цей показник не зазначається при заповненні Звіту (рядки 5, 5.1 - 5.6 у таблиці 1 Звіту).  Також не відображається нарахований дохід, з якого утримується єдиний внесок (рядки 4, 4.1 - 4.4 таблиці 1 Звіту).

Відповідно у таблиці 6 Звіту не заповнюється реквізит 20 „Сума утриманого єдиного внеску за звітний місяць (із заробітної плати/доходу)”, крім випадків, коли необхідно зробити донарахування або зняти зайво нараховані суми єдиного внеску, нараховані у попередніх звітних періодах.

Спільний лист Державної фіскальної служби України та Пенсійного фонду України «Щодо звітності з єдиного внеску» від 10.02.16 р. № 4465/7/99-99-17-03-01-17, від 10.02.16 р. № 4561/05-10


Чи необхідно установі вносити зміни до облікових даних, якщо відбулось перейменування назви міста, вулиці?

Підставами для внесення змін до облікових даних платників податків є  інформація органів державної реєстрації або документально підтверджена інформація, що надається платниками податків.

У разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік, крім змін, які вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), та змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов’язаний подати контролюючому органу, в якому він обліковується, уточнені документи протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів.

Додаткова реєстраційна заява за формами № 1-ОПП, № 5-ОПП подається з позначкою «Зміни» або за формою № 1-РПП – з позначкою «Перереєстрація, зміни».

Тому, у разі перейменування назви міста, вулиці тощо платники податків: відомості про яких включаються до ЄДР, повідомляють про зміну зазначених даних до ЄДР та не подають заяви за ф. № 1-ОПП та ф. № 5-ОПП до контролюючих органів за місцезнаходженням/місцем проживання; відомості про яких не включаються до ЄДР, повинні подати заяву за ф. № 1-ОПП або за ф. № 5-ОПП з інформацією про такі зміни до контролюючого органу за місцезнаходженням/місцем проживання.

 

Що є «повторним» правопорушення при застосування адмінштрафу за несплату ЄСВ?

Повторним порушенням, за яке передбачено адміністративний штраф згідно з ст. 165 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, буде несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску, у тому числі авансових платежів, за яке до такого платника протягом року вже було винесено рішення про застосування штрафу (до 365 або 366 днів – для високосного року) та його застосовано.

При цьому для визначення повторності правопорушення відлік 365 днів (для високосного року – 366 днів) починається з дати винесення органом фіскальної служби такого рішення про застосування штрафу.

 

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Документи для підтвердження податкового статусу та видів діяльності ФОП

Незалежно від обраної системи оподаткування, єдиним документом, що підтверджує державну реєстрацію фізичної особи як суб’єкта підприємницької діяльності, є витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань. Тобто суб’єкт господарювання при виплаті фізичній особі — підприємцю доходів не утримує ПДФО за умови надання такою особою копії витягу з ЄДР.

Якщо для особи,  що здійснює виплату доходів підприємцю, важливе підтвердження перебування такої особи на спрощеній системі оподаткування, обліку і звітності та обраних ним видів господарської діяльності з причин, не пов’язаних із виконанням положень пункту 177.8 ПК, таким документом є витяг з реєстру платників єдиного податку.

При цьому для фізичних осіб — підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування, будь-яких інших спеціальних документів, які б підтверджували систему оподаткування, чинним податковим законодавством не передбачено.

Послуги особі, що здійснює незалежну профдіяльність, від єдиноподатника 2 групи

Якщо підприємець — платник єдиного податку 2 групи надає послуги самозайнятій особі, яка здійснює незалежну професійну діяльність (неплатник єдиного податку), то такий підприємець порушує умови, встановлені ПКУ для 2 групи єдиноподатників.

Однією з умов перебування фізосіб-підприємців на другій групі платників єдиного податку є здійснення господарської діяльності з надання послуг, зокрема побутових, платникам єдиного податку та/або населенню (п. 291.4 ПКУ).

А фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, з огляду на положення ПКУ, не можуть відноситись до суб’єктів господарювання, які мають право застосовувати спрощену систему оподаткування.

Лист ГУ ДФС у м. Києві від 04.02.2016 № 71/В/26-15-12-02-14

Внесені зміни щодо алгоритму заповнення показників декларації про майновий стан

В останній версії програмного забезпечення з формування податкової звітності в електронному вигляді (OPZ) були внесені зміни щодо алгоритму заповнення показників податкової декларації про майновий стан і доходи у рядках 10.7 «Доходи, отримані фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності» та 10.8 «Доходи, отримані фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність» додатка 4 до декларації.

Наразі до цих рядків переносяться суми чистого оподатковуваного доходу із графи 8 відповідно розділу першого чи третього додатка 4 до декларації про майновий стан і доходи. 

Ці зміни були відображені в 10.01.101 оновленні комп’ютерної програми M.E.Doc.

Платники, які вже надіслали до ДФС декларацію про майновий стан і доходи, створену у версії комп’ютерної програми M.E.Doc, нижчій від 10.01.101, мають перевірити коректність заповнення рядків 10.7 та 10.8 декларації за даними додатка № 4 та за необхідності повторно надіслати правильний звіт до контролюючого органу. 

Оподаткування подарунка ПДФО залежить від статусу дарувальника

Порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб отриманих подарунків аналогічний порядку оподаткування спадщини.

Тож за ставкою ПДФО 5% оподатковується вартість подарунка, отриманого резидентом від дарувальника-резидента, який є членом сім’ї не першого ступеня споріднення. За ставкою ПДФО 18% оподатковують прийняття дарунка від дарувальника-нерезидента, а також від дарувальника-резидента обдарованим-нерезидентом.

При цьому в обох випадках дарунок оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%.

Доходи від успадкування чи отримання в дарунок майна відображаються у річній податковій декларації

  Громадяни, які отримали у минулому році доходи від успадкування чи отримання в дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, зобов'язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити з таких доходів податок та військовий збір.

Починаючи з 1 січня 2016 року доходи, отримані громадянами внаслідок успадкування чи утримання в дарунок майна, відображаються тільки у декларації без заповнення окремих додатків. Зокрема, інформація щодо зазначених доходів, відомості щодо утриманого (сплаченого) податку/збору та визначені податкові зобов'язання відображаються у рядку 10.5 декларації форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 р. № 859.

Нагадаємо, податкова декларація про майновий стан і доходи надається до 1 травня року, що настає за звітним. Сума податкового зобов'язання з податку на доходи та військового збору, зазначена в податковій декларації, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним.

Здаю в оренду земельну ділянку – пай. Чи зобов’язаний декларувати доходи?

Якщо орендатором є юридична особа або підприємець, то обов’язок по нарахуванню та утриманню податку з суми нарахованої орендної плати покладаються на орендатора. На суму нарахованого податку змншується виплачена орендарю сума орендної плати.

Обов’язкове подання декларації громадянами виникає, зокрема, у разі отримання у 2015 році доходів від оренди майна фізичної особи, в тому числі оренди земельного паю, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання. Тобто, власник земельного паю (орендодавець) повинен самостійно нараховувати та сплачувати в бюджет податок, якщо орендарем є фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання.

Громадяни, які самостійно обробляють земельні ділянки, надані їм у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення особистого селянського господарства, та земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких перевищує 2 гектари, повинні декларувати дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції.

У такому разі ставка за 2015 рік складає 15%., та у разі перевищення десятикратного розміру мінімальної заробітної плати на 01.01.2015 – 17% суми перевищення.

     Продаж успадкованої нерухомості не оподатковується ПДФО

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року нерухомості, за умови перебування такої нерухомості у власності платника податку понад три роки, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб. Відповідно, такий дохід не оподатковується і військовим збором.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад 3 роки не розповсюджується на майно, отримане у спадщину.

Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

Про право фізичної особи на укладання договору про добровільну сплату ЄВ

Фізична особа має право на добровільну сплату єдиного внеску у розмірі 22 % до визначеної бази нарахування єдиного внеску. Базою нарахування ЄСВ є суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом  та не меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну.

Які документи подає одинока мати для отримання податкової соціальної пільги

Крім заяви про обрання місця застосування податкової соціальної пільги одинока матір, батько, вдова, вдівець або опікун, піклувальник, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, подають:

копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ із зазначенням відомостей про батька дитини в Книзі реєстрації актів цивільного стану, чи документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа - платник податку постійно проживав (проживала) до прибуття в Україну;

копію рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник);

копію свідоцтва про шлюб та свідоцтва про смерть (якщо із заявою звертається вдова або вдівець);
     копію паспорта.

Путівку на відпочинок (лікування) надано безоплатно профспілкою

Відповідно до норм ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку – члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Чи застосовують підприємці платники-єдиного податку касовий апарат?

Реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку:

першої групи;

другої і третьої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1млн. грн.

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн. грн. застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

 

 

Переглядів: 613 | Додав: Blizn | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz