П`ятниця, 2024-03-29, 2:15 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 92
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Лютий » 10 » Лозівська ОДПІ інформує
10:47 AM
Лозівська ОДПІ інформує

Лозівська ОДПІ інформує

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Пропонують встановити коефіцієнт на рівні одиниці

    02.02.16 р.у ВР України був зареєстрований законопроект № 3872 «Про внесення змін до ПКУ щодо призупинення індексації нормативної грошової оцінки землі з метою збереження виробничого потенціалу вітчизняних підприємств». Законопроектом пропонується тимчасово, терміном на 2 роки, встановити коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель на рівні 1.

Пропонується встановити:

1) індекс споживчих цін за 2015 та 2016 рік, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення застосовується із значенням 100 відсотків;

2) у 2016 та 2017 році база оподаткування єдиним податком для платників єдиного податку 4 групи (сільськогосподарських товаровиробників) визначається з урахуванням таких особливостей:

- для сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) базою оподаткування є нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року відповідно до порядку, встановленого розділом XII цього Кодексу;

- для земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) базою оподаткування є нормативна грошова оцінка ріллі в Автономній Республіці Крим або в області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року відповідно до порядку, встановленого розділом XII цього Кодексу.

Харківські митники завадили вивезенню з України срібних прикрас

28-річна мешканка Запоріжжя намагалася вивезти до Росії ювелірні вироби зі срібла. Громадянка перетинала кордон пішою ходою через пункт пропуску «Піски». Під час проведення усного та письмово декларування вона заявила про відсутність у неї товарів, переміщення яких через митний кордон України обмежено чи заборонено.

Але ж, в ході митного огляду особистих речей, в сумці були виявлені пакунки невеликих розмірів з виробами з білого металу з бірками заводу виробника «Костромской ювелир», на яких зазначені артикульні номери, вага та проби виробів. Зі слів громадянки, бірки російського виробника були виготовлені заздалегідь з метою полегшення реалізації виробів в Росії.

Загальна кількість «знахідки» складає 210 найменувань. Вартість предметів правопорушення буде встановлено додатково. За даним фактом був складений протокол про порушення митних правил за частиною 1 статті 483 Митного кодексу України.

ДФС тимчасово призупинено надання послуг ЕЦП юрособам, зареєстрованим після 01.01.16 р.

З 1 січня 2016 року змінено процедуру державної реєстрації юридичної особи. Зокрема, виключено норму щодо повернення другого примірника установчого документа (положення, статут, зміни до статуту тощо) з відміткою державного реєстратора. Встановлення юридичної особи здійснюється за її установчими документами (положення, статут юридичної особи тощо) або копіями таких документів, які нотаріально посвідчені відповідно до законодавства.

Враховуючи відсутність нормативно-правових актів, які б регулювали порядок ознайомлення третіх осіб з установчими документами, що надавалися для здійснення державної реєстрації юридичної особи, АЦСК ІДД ДФС змушений тимчасово призупинити надання послуг електронного цифрового підпису юридичним особам, зареєстрованим після 01.01.16 р., а також тим, які вносили зміни до установчих документів починаючи з 01.01.16 р.

Для захисту законних прав суб’єктів господарювання та прискорення вирішення порушених питань ДФС направлено офіційні запити до контролюючого органу.

Після отримання відповідних роз’яснень, буде розглянуто питання щодо порядку подальшого обслуговування зазначених вище підприємств, про що буде повідомлено додатково.

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Про зменшення податку на прибуток на суму нарахованого податку на нерухоме майно

ДФС України в листі від 18.01.2016 №1626/7/99-99-19-02-02-17 роз’яснила зміни в податковому законодавстві щодо зменшення податку на прибуток на суму нарахованого податку на нерухоме майно. 

Якщо платник податку на прибуток у звітному періоді не отримав прибутку, або сума податку на прибуток менша за суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, залишок суми такого податку, не врахований у зменшення податку на прибуток поточного періоду, не переноситься на зменшення податку на прибуток наступних податкових (звітних) періодів.

Про зміну в 2016 році ставок екологічного податку

Законом України від 24.12.15 р.  №909-VІІІ проіндексовано ставки екологічного податку, що діяли у 2015 році, за:

- викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення (крім двоокису вуглецю), що затверджені п. 243.1-243.3 ст. 243 ПКУ, на 26,71%., а за викиди двоокису вуглецю (п. 243.4 ПКУ) – на 26,92%;

2) скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти (п. 245.1-245.2 ПКУ) – на 26,72%;

3) розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах (п. 246.1-246.2 ПКУ – на 25,81-26,81%;

Докладніше у листі  ДФС від 29.01.2016 № 2938/7/99-99-15-04-02-17

Про законодавчі зміни в частині акцизного податку

З 01.03.2016року розширено перелік підакцизних товарів, змінено ставки акцизного податку, передбачено зміну одиниці виміру пального для обчислення акцизного податку, передбачено запровадження системи електронного адміністрування реалізації пального та електронної акцизної накладної при реалізації пального.

Також передбачено обов’язкову реєстрацію як платників акцизного податку осіб, що провадять реалізацію пального, до початку здійснення такої реалізації та ведення центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, реєстру платників акцизного податку з реалізації пального. Законом встановлюються і нові штрафи, пов’язані із запровадженням акцизної накладної та електронного адміністрування реалізації пального.

Також звертаємо увагу на запровадження норми щодо встановлення Кабінетом Міністрів України мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну.

 Лист ДФС від 26.01.2016 №2476/7/99-99-21-05-17

Про ставки єдиного податку для платників 4 групи

З 1 січня 2016 року для платників єдиного податку 4 групи розмір ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель та їх розташування.

 Ставка єдиного податку визначається у  відсотках бази оподаткування - нормативної грошової оцінки одного гектара сільськогосподарських угідь:

- для ріллі, сіножатей і пасовищ - 0,81;

- для багаторічних насаджень - 0,49;

У 2016 році база оподаткування визначається з урахуванням таких особливостей:

1) для сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень)  базою оподаткування є нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року згідно р. XII ПКУ;

2) для земель водного фонду базою оподаткування є нормативна грошова оцінка ріллі в області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року згідно р.XII ПКУ.

Пільги по сплаті ПДВ, чи можливо відмовитись?

Відповідно до п. 8 Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженим постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233, податкові пільги визначаються за операціями з постачання товарів та/або послуг, що є об’єктами обкладення ПДВ і відповідно до ПКУ та міжнародних договорів України, звільнені від оподаткування або оподатковуються за нульовою ставкою, а також тих, до яких застосовані спеціальні режими оподаткування в галузі сільського господарства.

Згідно з п. 30.4 ст. 30 розд. І ПКУ платник податків вправі відмовитися від використання податкової пільги чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів, якщо інше не передбачено ПКУ. Податкові пільги, не використані платником податків, не можуть бути перенесені на інші податкові періоди, зараховані в рахунок майбутніх платежів з податків та зборів або відшкодовані.

Таким чином, оскільки податкові пільги з ПДВ визначаються за операціями з постачання товарів/послуг, що є об’єктами обкладення ПДВ, а не передбачають звільнення від оподаткування окремої категорії платників податку чи окремих суб’єктів господарювання, для яких встановлено саме надання податкових пільг, то платникам податків, зареєстрованим як платники ПДВ, податкові пільги з ПДВ не надаються, а визначаються виключно за операціями з постачання товарів та/або послуг та застосовуються в обов’язковому порядку без можливості відмовитися від їх застосування.

Коли треба сплачувати кошти на нові електронні рахунки?

Згідно з п. 2001.3 ПКУ платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиний реєстр податкових накладних на суму податку (∑Накл), обчислену за такою формулою:

∑Накл = ∑НаклОтр + ∑Митн + ∑ПопРах + ∑Овердрафт – ∑НаклВид – ∑Відшкод – ∑Перевищ,

де, зокрема, ∑ПопРах – загальна сума поповнення з поточного рахунка платника податку рахунка в системі електронного адміністрування податку, у тому числі рахунків у системі електронного адміністрування ПДВ платника – сільськогосподарського підприємства, що обрав спеціальний режим оподаткування відповідно до ст. 209 ПКУ, зазначених у пп. «а»–«в» п. 2001.2.

Будь-якого обнулення зазначеної суми (реєстраційного ліміту) для спецрежимників з 01.01.16 р. не передбачено. У 2016 році у сільгосппідприємств з’явилося ще три додаткових електронних рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ.

Якщо на момент реєстрації податкової накладної зазначений ліміт перевищує суму ПДВ за такою податковою накладною, то перераховувати кошти на додаткові рахунки не потрібно, навіть якщо така реєстраційна сума була сформована в минулому році.

Роздрібний продаж пального: як нарахувати акциз та скласти декларацію

З 1 січня 2016 року відповідно до Закону України від 24.12.2015 р. № 909 " для платників акцизного податку, що здійснюють роздрібну торгівлю пальним установлено специфічну ставку - 0,042 євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) товару. Акцизний податок з товарів роздрібної торгівлі, на які встановлені ставки податку в іноземній валюті, сплачується у гривнях і розраховується за офіційним курсом Нацбанку, що діє на 20 день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом звітного кварталу.

Тобто, для розрахунку акцизного податку з роздрібної торгівлі пальним у першому кварталі 2016 року необхідно застосовувати курс євро, встановлений НБУ на 20 грудня 2015 року.

За даними НБУ на 20.12.2015 р. 1є = 25,462988 грн., відповідно для першого кварталу 2016 року ставка акцизного податку у грн/літр реалізованого пального дорівнюватиме - 0,042 євро х 25,462988 грн.

Задекларувати та сплатити податкове зобов’язання за новими правилами необхідно з січня 2016р.

Декларація з акцизного податку надається до 23 лютого поточного року.

ДФС України  рекомендує  використовувати таку формулу розрахунку за кожним видом товару:

ПЗ = Vл х (0,042є х Кє),

де ПЗ - податкове зобов’язання з роздрібного продажу пального, що підлягає сплаті до бюджету,

Vл — об'єм реалізованого (відпущеного) пального у літрах,

0,042є - ставка акцизного податку, встановлена п.215.3.10 п. 215.3 ст.215 Кодексу,

Кє - офіційний курс гривні до іноземної валюти (євро).

Оскільки відповідні зміни до декларації акцизного податку, затвердженої наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 14 знаходяться в стадії затвердження, платник має право разом з податковою декларацією подати доповнення до такої декларації, які складені за довільною формою, де відобразити розрахунок податкових зобов’язань шляхом описання, яким чином обчислено суми податкових зобов’язань.

Докладніше у листі ДФС  від 03.02.2016 р. № 3495/7/99-99-19-03-03-17

Наслідки перейменування населених пунктів для ліцензіатів та власників РРО

ДФС звертає увагу на необхідність здійснення підприємствами державної реєстрації змін у зв’язку із перейменуванням населеного пункту чи вулиці, на якій зареєстрована юридична особа.

Передусім це стосується:

  • ліцензіатів з роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами;
  • власників РРО.

 Після внесення змін до Єдиного реєстру відповідний суб’єкт господарювання має:

для заміни ліцензії — подати заяву про зміну відомостей, зазначених у виданій йому ліцензії (крім змін, пов’язаних з реорганізацією суб’єкта господарювання), органу, що її видав. У результаті заявник протягом трьох робочих днів отримує ліцензію, оформлену на новому бланку з урахуванням змін;

для заміни реєстраційного посвідчення РРО — протягом п’яти робочих днів, що настають за днем, коли виникли зміни або інші підстави для заміни реєстраційного посвідчення, подати до органу ДФС за місцем реєстрації РРО реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація» із зазначенням причини перереєстрації та реєстраційне посвідчення.

Лист МГУ ДФС — ЦООВП від 03.02.2016 № 2375/10/28-10-06-11

Про отримання нових ключів ЕЦП у разі зміни основного місця обліку

У разі зміни адреси місця обліку суб’єкта господарювання або фізичної особи, заявнику необхідно звернутися до центру сертифікації ключів з заявою на скасування посилених сертифікатів, які містять недостовірну інформацію, та надати пакет реєстраційних документів для формування нових посилених сертифікатів.

Перевірте свій автомобіль: чи є він об’єктом оподаткування

У 2016 році об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно), що розраховується з календарної дати виготовлення транспортного засобу, або з 1 січня року виготовлення, зазначеного у реєстраційних документах, якщо календарну дату виготовлення визначити неможливо та середньоринковою вартістю понад 750 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового року, тобто понад 1 033 500 грн.

Таку вартість визначає Мінекономрозвитку за методикою, затвердженою КМУ.  На офіційному сайті Мінекономрозвитку за писиланням http://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA, Ви можете перевірити, чи є об’єктом оподаткування Ваше авто.

Ставка податку становить 25 000 грн. на календарний рік за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.

Юрособи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року (2016 рік) і до 20 лютого  подають  декларацію за місцем реєстрації авто з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

У разі придбання протягом року автомобіля, декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на авто, а податок сплачується з місяця, в якому виникло право власності.

Перехідний лікарняний: як нарахувати ЄСВ

Обчислення ЄСВ за минулі періоди здійснюється, виходячи з розміру ЄСВ, що діяв на день нарахування (обчислення, визначення) заробітної плати (доходу), на яку нараховується ЄСВ. Якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, нараховані суми включаються до заробітної плати того місяця, у якому були здійснені нарахування.

Нарахування та виплати, які відносяться до грудня 2015 року, оподатковуються за ставками, що діяли в грудні 2015 року. У разі нарахування та виплати в грудні 2015 року за місяці 2016 року ставка ЄСВ — 22%, яка діє з 01.01.2016.

Отже, якщо працівникові в січні 2016 року нараховуються лікарняні за період тимчасової непрацездатності, яка припадає на грудень 2015 року і січень 2016 року, то на такі лікарняні ЄСВ нараховується за ставкою, яка діє з 01.01.2016, — 22%. Утримання ЄСВ не здійснюється.

Хто не може застосовувати спрощену систему оподаткування

Суб’єкт господарювання, у якого статутний капітал не сформовано і який має одного або декілька засновників —юросіб, що не є платниками єдиного податку, не може застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Перелік обмежень для застосування спрощеної системи визначено пп. 291.5.5 ПКУ, зокрема, суб’єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам — неплатникам єдиного податку, дорівнює або перевищує 25%.

Лист ДФС від 27.01.2016 № 1562/6/99-99-19-02-02-15

Звіт про суми податковох пільг платників податку на прибуток

Суб’єкт господарювання, що не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та складає звіт про суми податкових пільг.

Розрахунок прибутку, що звільняється від оподаткування, відображається у додатку ПЗ до рядка 05 ПЗ податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Мінфіну від 20.10.2015 № 897. У звіті суб’єкт господарювання зазначає суму пільги у зв’язку із звільненням прибутку від оподаткування, розраховану як прибуток від пільгової діяльності (рядок 05 додатка ПЗ до декларації), помножений на чинну ставку податку на прибуток.

Оскільки сума пільги з податку на прибуток розраховується платником податку на прибуток на підставі даних додатка ПЗ до декларації, яка подається до контролюючого органу один раз за підсумками року, звіт таким суб’єктом господарювання подається у строки подання річної декларації.

Звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій за 2015 рік

 До затвердження нового звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації подається податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій, затверджений наказом від 27.01.2014 № 85.

Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій за 2015 рік необхідно надати не пізніше 29 лютого 2016 року.

Докладніше у листі ДФС України від 04.01.2016 № 102/7/99-99-19-02-01-17.

Про сплату земельного податку особами - власниками будівель, які не оформили право власності або користування землею

При переході права власності на будівлю, споруду (їх частин) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку.
     Обов’язок зі сплати податку за земельні ділянки під таким нерухомим майном, виникає з моменту державної реєстрації права на таку земельну ділянку.

Використання земельної ділянки без оформлення відповідного права є порушенням законодавства. Відповідальність за порушення земельного законодавства передбачена ст. 144 Земельним кодексом України.

Юридичним особи, які не оформлили відповідно до законодавства право власності або користування землею, в тому числі якщо вони є власниками будівель (споруд) або їх частин, необхідно звернутися до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для оформлення та реєстрації права власності на такі земельні ділянки.

До доходів орендодавця — єдинника групи 3 окремо включаються платежі за спожиті орендарем комунальні послуги

Сума комунальних платежів, яка згідно з договором оренди відшкодовується орендарем окремо від орендної плати, включається до доходу юридичної особи-платника єдиного податку 3 групи  (орендодавця). Комунальні платежі є витратами підприємства, а, як відомо, платник єдиного податку не має права зменшувати свій дохід на суму витрат.

Окрім того, у переліку надходжень, які не включаються до складу доходу платника єдиного податку (п. 292.11 ПКУ), відсутнє відшкодування (компенсація) платнику податків комунальних послуг по договору оренди.

Лист ГУ ДФС у м. Києві від 29.01.2016 р. № 226/10/10-36-15-04-25

Нова форма податкової накладної

З 1 квітня 2016 року набирає чинності нова форма податкової накладної та порядок її заповнення, затверджені наказом Мінфіну від 31.12.2015 р.  №1307.

Уновій податковій накладній лишилися лише обов’язкові реквізити, виключено такі реквізити:

  • місцезнаходження (податкову адресу) покупця/продавця;
  • номер телефону;
  • вид цивільно-правового договору;
  • форму проведених розрахунків.

Таблична частина податкової накладної тепер складається з двох розділів:

1. Розділ А — містить узагальнюючі дані за операцією, на яку складається податкова накладна, зокрема, загальну суму ПДВ (ІІ – ІV), обсяги постачання (V – Х), дані про зворотну тару (Х), загальну суму коштів, що підлягає сплаті з урахуванням ПДВ (І).

2. Розділ Б — містить інформацію про товари/послуги, що постачаються.

Аналогічні зміни внесено й до Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників.

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Податкова соціальна пільга для учасників АТО — на загальних підставах

Учасникам бойових дій, які залучалися та брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, податкова соціальна пільга надається на загальних підставах.

Адже право на ПСП у розмірі 150% мають, зокрема, платники податку, які є учасниками бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни. Особи, які мають статус учасників бойових дій, які брали участь у антитерористичній операції, тут не зазначені. Тому така категорія осіб має право на ПСП на загальних підставах.

Нагадаємо, що у 2016 році розмір ПСП становить 689 грн., а граничний рівень доходу, що дає право на її застосування — 1930 грн.

Лист ДФС від 21.01.2016 № 1091/6/99-99-17-03-03-15

Компенсуєте комунальні послуги: утримуйте ПДФО

Якщо юридична особа (орендар) компенсує фізичній особі вартість спожитих комунальних послуг окремо від орендної плати, то сума зазначеної компенсації оподатковується податком на доходи фізичних осіб як додаткове благо.

Суму такої компенсації потрібно буде оподаткувати ще й військовим збором

Лист ДФС від 28.01.2016 № 917/П/99-99-17-03-03-14

Особливості декларування доходів від продажу власної продукції тваринництва

Статтею 165.1.24 ПКУ  передбачено, що при продажу власної продукції тваринництва груп 1 - 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2015 -121 800 грн.)  Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

До цієї продукції належать живі тварини, м’ясо, їстівні субпродукти, риба, молоко та молочні продукти, яйця птиці, натуральний мед, їстівні продукти тваринного походження, жири та олії рослинного або тваринного походження, готові харчові продукти, шкури необроблені (крім натурального та штучного хутра) і шкіра вичинена.

У разі коли сума отриманого доходу перевищує встановлений цим підпунктом розмір, фізична особа зобов'язана подати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва.

Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Якщо таким платником податку не підтверджено самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах. Оподатковується такий дохід за ставкою 15% (або 17% - у випадку перевищення суми доходу десятикратного розміру мінімальної заробітної плати).

 Таким чином, продавці власної продукції тваринництва, які отримували торік доходи що підлягають оподаткуванню згідно норм ПКУ, зобов’язані до 1 травня 2016 року подати до фіскальної служби декларацію про майновий стан і доходи.

Консультаційну допомогу щодо її заповнення можна отримати в Центрах обслуговування платників місцевих податкових інспекцій. Заповнення декларації про майновий стан і доходи можливо і в електронному вигляді.

Право на податкову знижку при сплаті пожертвувань та благодійних внесків

ПКУ визначено, що платник податку - резидент має право включити до податкової знижки суму коштів або вартість майна, перерахованих у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям у розмірі, що не перевищує 4 відсотків суми загального оподатковуваного доходу такого звітного року. При цьому, неприбуткові організації – отримувачі благодійних внесків, мають відповідати умовам, визначеним Податковим кодексом України для неприбуткових організацій.

Нагадаємо, громадяни, які бажають скористатися правом на нарахування податкової знижки, мають право надавати річну податкову декларацію за звітний 2015 рік протягом всього поточного року - включно по 31 грудня 2016 року.

Особливості декларування інвестиційного прибутку

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що визначається із суми витрат на придбання такого активу.

До операцій з інвестиційними активами, які підлягають обов’язковому декларуванню, належать усі операції з купівля та продажу інвестиційних активів, здійснених протягом звітного (податкового) року як на території України, так і за її межами. Зокрема:

- обміну інвестиційного активу на інший інвестиційний актив;

- зворотного викупу (погашення) інвестиційного активу емітентом, який належав платнику податку;

- повернення платнику податку коштів або майна, попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з числа засновників такого емітента чи ліквідації такого емітента.

- операції з інвестиційними активами з використанням послуг професійного торговця цінними паперами, включаючи банк, незалежно від нарахування та сплати податку таким торгівцем.

Придбанням інвестиційного активу вважається також операції з внесення платником коштів або майна до статутного капіталу юридичної особи-резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права. Інвестиційний актив, подарований платнику податку чи успадкований платником податку, вважається придбаним за вартістю, що дорівнює сумі державного мита та податку з доходів фізичних осіб, сплачених у зв’язку з таким даруванням чи успадкуванням.

Не підлягають оподаткуванню та не подається податкова декларація у разі, якщо

- дохід, отриманий платником податку від продажу активів у 2015 році не перевищує 1710 гривень;

 - дохід від відчуження акцій, одержаних у власність в процесі приватизації в обмін на приватизаційні компенсаційні сертифікати, отримані як компенсація суми його внеску до установ Ощадного банку СРСР або до установ держстраху СРСР, а також в інших випадках, визначених п.п 165.1.40 та 165.1.52 ПКУ.

Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік. Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами здійснюється у додатку Ф2 до податкової декларації про майновий стан і доходи.

У рядку 4.1 додатка Ф2 до нової декларації відображається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами (інвестиційний прибуток), з якого розраховується податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету самостійно за результатами декларування, відображається в рядках 5.2 та 5, а сума військового збору – в рядках 6.2 та 6 додатка Ф2 до нової декларації.

Інвестиційний прибуток за 2015 рік оподатковується за ставкою 20%.

Зміни в оподаткуванні само зайнятих осіб

Ставка податку на доходи фізичних осіб для ФОП та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, складає 18%.

Авансовий платіж з ПДФО за ІV календарний квартал не розраховується та не сплачується.

Таким чином, для фізичних осіб – підприємців під час заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у додатку Ф4 «Розрахунок податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою» не виникає обов’язку розрахунку квартальних авансових платежів по ПДФО.

Якщо власник земельної ділянки малолітня дитина

 Земельний податок за земельні ділянки, що знаходяться у власності малолітніх та неповнолітніх дітей, нараховується на загальних підставах, і сплачується батьками, опікунами або самими малолітніми та неповнолітніми дітьми за допомогою батьків чи піклувальників.

Громадянин викупив орендовану ним земельну ділянку, як сплачувати земельний податок?

Якщо фізична особа викуповує орендовану нею земельну ділянку державної або комунальної власності на підставі договору купівлі-продажу, то фізична особа є платником земельного податку з дати державної реєстрації права власності на земельну ділянку.

До дати державної реєстрації права власності на земельну ділянку сплачується орендна плата відповідно до договору оренди землі.

Чи повинен нотаріус використовувати касовий апарат?

Закон України від 06.07.95 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі,громадського харчування та послуг» поширюється на усіх суб’єктів господарювання та їх господарські одиниці, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі. Інші закони, крім Податкового кодексу України,  не мають регулювати питання застосування РРО.

Нормами ст. 178 ПКУ, якою визначено порядок оподаткування фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, не передбачено обов’язкового застосування реєстратора розрахункових операцій при здійсненні готівкових та/або безготівкових розрахунків такими платниками податку.

Тому, фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, мають право не застосовувати реєстратори розрахункових операцій при здійсненні готівкових та/або безготівкових розрахунків.

Дохід платника єдиного податку та рух коштів на його розрахунковому рахунку

  1. Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку включає до доходу отриману суму коштів від продажу товарів (робіт, послуг) в день її отримання на розрахунковий рахунок, який відкритий для здійснення підприємницької діяльності. Кошти, які вже були включені до доходу, переведені на інший розрахунковий рахунок, який теж відкритий для здійснення підприємницької діяльності, не підлягають повторному оподаткуванню єдиним податком.
  2. Власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізособи – підприємця – платника єдиного податку.
  3. Якщо зарахування та повернення коштів, які помилково надійшли на розрахунковий рахунок  підприємця - платника єдиного податку, відбулося в одному звітному періоді (за умови наявності письмового пояснення установи банку або іншого суб’єкта господарювання про помилкове зарахування коштів), такі кошти не включаються до доходу платника єдиного податку.

У разі якщо повернення помилково зарахованих коштів на розрахунковий рахунок відбулося в наступному звітному періоді, то такий підприємець – платник єдиного податку повинен врахувати їх у складі доходу. При цьому, фізична особа - підприємець - платник єдиного податку може здійснити перерахунок доходу у звітному періоді в якому відбулось їх повернення, лише за умови наявності документів підтверджуючих помилкове зарахування коштів, зокрема, письмового пояснення установи банку або іншого суб’єкта господарювання про помилкове зарахування коштів.

Податкова соціальна пільга та виплати за лікарняними листами

Враховуючи те, що сума виплат у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні) розглядається як заробітна плата, то у разі її не перевищення граничного розміру загального місячного оподаткованого доходу від одного працедавця у вигляді заробітної плати, який передбачений нормами пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, найманий працівник має право на податкову соціальну пільгу.

Переглядів: 580 | Додав: Blizn | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz