Четвер, 2024-04-25, 10:47 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 92
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Червень » 25 » Лозівська ОДПІ інформує
8:47 AM
Лозівська ОДПІ інформує

Лозівська ОДПІ інформує

Картинки по запросу картинка увага

Фіскальна служба роз’яснює питання добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування

У Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДФС України (http://zir.minrd.gov.ua/) розміщено відповіді на актуальні питання платників щодо участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Чи може особа, якій не вистачає до страхового стажу декілька місяців, заключити на період менше одного року договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата?

Відповідно до частини другої ст. 10 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) особи, зазначені в частині 1 ст.10 Закону № 2464, беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, але не менше одного року.

Частиною п’ятою ст. 10 Закону № 2464 визначено, що договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року). При цьому сума сплаченого ЄВ за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок та більшою за суму ЄВ, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановлених на дату укладення договору.

Одноразова сплата особою ЄВ за попередні періоди може бути здійснена за окремим договором, укладеним у порядку, передбаченому частинами першою, третьою та четвертою ст. 10 Закону № 2464.

При цьому обмежень щодо строку, на який може укладатись договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата особою ЄВ за попередні періоди з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню чинним законодавством не визначено.

Згідно з абзацом другим п. 5 розд. ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435, звітним періодом є тривалість дії договору, а якщо договором про добровільну участь передбачено одноразову сплату особою ЄВ за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), - період, за який одноразово сплачено ЄВ за попередні періоди.

Враховуючи викладене, особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може заключити договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата ЄВ за попередні періоди з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року, в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на будь-який період, але не менше одного місяця.

Однак сума сплаченого ЄВ за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок та більшою за суму ЄВ, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановлених на дату укладення договору.

 

Чи підлягають поверненню сплачені суми ЄВ у разі дострокового розірвання договору про добровільну участь?

Відповідно до п. 8 розд. V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 року № 449, сплачені суми єдиного внеску у разі дострокового розірвання договору про добровільну участь поверненню не підлягають, при цьому, період, за який сплачено єдиний внесок, враховується до страхового стажу тільки за умови подання звіту.

Чи має право ФО у зв’язку з працевлаштуванням розірвати протягом першого року укладений договір про добровільну участь у сплаті ЄВ, термін дії якого не минув?

Частиною 1 ст. 10 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі - Закон № 2464) визначено перелік платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ).

Згідно із частиною 2 ст.10 Закону № 2464 особи, зазначені в частині 1 ст. 10, беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, але не менше одного року.

Відповідно абз. 2 п. 1 частини 8 ст. 10 Закону № 2464 договір про добровільну участь може бути достроково розірваний застрахованою особою за її бажанням, якщо договір діяв не менше одного року.

Однак, у разі набуття застрахованою особою відповідно до Закону № 2464 зобов’язань щодо участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування договір про добровільну участь може бути достроково розірваний територіальним органом (абз. 2 п. 2 частини 8 ст. 10 Закону № 2464).

Тобто, фізична особа, яка виявила бажання на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування укладає договір про добровільну участь у сплаті ЄВ на термін визначений у договорі, але не менше одного року.

Таким чином, розірвати договір достроково, впродовж першого року дії, може лише територіальний орган за умови набуття застрахованою особою зобов’язань щодо участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (працевлаштування).

Які реквізити повинен містити договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування?

Відповідно до частини 4 ст. 10 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) у договорі про добровільну участь зазначаються:

назва документа;

відомості про особу, які вносяться до системи персоніфікованого обліку;

вид (види) загальнообов’язкового державного соціального страхування, в якому особа братиме участь;

строк дії договору;

порядок сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та рахунки, на які він має сплачуватися; умови набуття застрахованою особою права на виплати за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням відповідно до закону; умови розірвання договору;

права та обов’язки сторін, відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору;

інші умови за згодою сторін або передбачені типовим договором про добровільну участь, що не суперечать законодавству про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Яким чином можна отримати в контролюючих органах довідку про те, що ФО не заключала договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування?

Відповідно до п. 1 частини першої ст. 6 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) має право безоплатно отримувати від органів ДФС та Пенсійного фонду в межах їх компетенції інформацію, необхідну для виконання обов’язків, покладених на платника згідно з Законом № 2464, а також для підтвердження надходження до Пенсійного фонду сплачених платником сум ЄВ.

Тобто, платник може звернутися до фіскального органу за основним місцем обліку з письмовим зверненням щодо отримання довідки про те, що ФО не заключала договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Довідка видається безоплатно на підставі поданого звернення, яке обов’язково повинне містити посилання на найменування підприємства (установи, організації), яке потребує таку довідку. Форма довідки не визначена нормами Закону № 2464 та Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449, тому є довільною.

Контролюючий орган на підставі поданого звернення визначає наявність/відсутність договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та надає довідку довільної форми у термін, визначений ст. 20 Закону України від 02.10.1996 № 393/96-ВР «Про звернення громадян» зі змінами і доповненнями, не пізніше п’ятнадцяти днів від дня отримання звернення.

Чи повинна сплачувати ЄВ ФОП на загальній системі оподаткування, яка не отримує доходу, але при цьому уклала договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування?

Частиною першою ст. 10 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), які мають право на добровільну сплату ЄВ, визначено осіб, зазначених, зокрема у п. 4 частини першої ст. 4 Закону № 2464 (ФОП, в тому числі ФОП ЄП).

 

Відповідно до п. 2 частини першої ст. 7 Закону № 2464 ЄВ для платників, зазначених, зокрема у п. 4 частини першої ст. 4 Закону № 2464 (ФОП, крім ФОП ЄП), нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Згідно п.п. 3 п. 2.2 розд. 2 Типового договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Договір) (Додаток 4 до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.15 № 449) платники, які мають право на добровільну сплату ЄВ, зобов’язані сплачувати ЄВ в порядку і строки, визначені цим Договором та Законом № 2464.

ЄВ для ФОП, які обрали загальну систему оподаткування, встановлюється у розмірі 34,7 відс. визначеної пунктами 2 та 3 частини першої ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄВ (частина одинадцята ст. 8 Закону № 2464).

У разі бажання осіб, зазначених в абзаці 1 частини одинадцятої ст. 8 Закону № 2464, брати участь на добровільних засадах у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні ЄВ встановлюється у розмірі 36,6 відс. або 36,21 відс., 38,11 відс. визначеної для цієї категорії осіб бази нарахування ЄВ.

Платники сплачують ЄВ в сумі не менше мінімального розміру страхового внеску за кожен місяць, що визначається як добуток мінімального розміру заробітної плати та розміру внеску, встановленого законом на місяць залежно від виду страхування (п. 3.1 розд. 3 Договору).  

Отже, ФОП на загальній системі оподаткування, яка не отримує доходу, але при цьому уклала договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, зобов’язана щомісяця сплачувати ЄВ у розмірі 36,6 відс. або 36,21 відс., 38,11 відсотка.

При цьому, сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Для детального ознайомлення зробіть клік на цьому тексті

Переглядів: 558 | Додав: Blizn | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz