Четвер, 2024-04-25, 10:17 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 92
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Січень » 27 » Лозівська ОДПІ інформує
2:03 AM
Лозівська ОДПІ інформує

Лозівська ОДПІ інформує

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

АС «Єдине вікно подання електронної звітності» ДФС користуються понад 1 млн. платників податків

З початку 2015 року Автоматизованою системою «Єдине вікно подання електронної звітності» Державної фіскальної служби користуються понад 1 млн. платників податків. Найпопулярнішим серед електронних сервісів є надання виписки з Єдиного реєстру податкових накладних, як покупцю так і продавцю. З початку 2015 року Інформаційним порталом ДФС опрацьовано майже 42 мільйони таких запитів.

Протягом 2015 року  ДФС було укладено понад 621 тис. договорів з платниками податків «Про визнання електронних документів» в електронній формі.  Понад 50 тис. запитів було опрацьовано щодо наявності інформації з реєстру платників ПДВ.

Так, з початку 2015 року АС «Єдине вікно подання електронної звітності» ДФС опрацьовано майже 315 тис. електронних повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах.

З метою інформування платників податків щодо наявних податкових ризиків та заходів щодо їх усунення фіскальною службою розроблено автоматизоване програмне забезпечення по формуванню електронних повідомлень – «Податковий асистент».

Також для інформаційної підтримки та технічної допомоги суб`єктам господарювання функціонує call – центр ДФС, яким з початку 2015 року надано майже 182,4 тис. відповідей з питань подання електронної податкової звітності та реєстрації  податкових накладних.

Запроваджено новий електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису».  Відтепер фізична особа-платник податків для отримання з держреєстру відомостей щодо отриманих нею доходів та утриманих податків має сформувати електронний запит, завізувати його за допомогою електронного цифрового підпису та відправити на електронну адресу «Єдиного вікна подання електронної звітності ДФС». За результатами обробки запиту на електронну адресу платника надходить відповідь, яка містить запитувану ним інформацію. 

У 2015 році ДФС виявлено понад 102 тис. нелегальних найманих працівників

Протягом 2015 року ДФС було виявлено понад 102 тис. найманих осіб, які працювали без укладання трудових угод з роботодавцями. До бюджету ними додатково сплачено близько 20 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та понад 45 млн. грн. єдиного внеску.

Ще понад 41 тис. громадян, які здійснювали підприємницьку діяльність без реєстрації, офіційно зареєструвалися підприємцями та сплатили до бюджету близько 21 млн. грн. податків.

Крім того, завдяки спільним заходам ДФС та органів місцевої влади, у поточному році рівень виплати заробітної плати своїм працівникам підвищили майже 19 тис. суб’єктів господарювання. Бюджет додатково отримав 32,5 млн. грн.

Загалом, у 2015 році під час перевірок суб`єктів господарювання, які виплачували заробітну плату та інші доходи фізичним особам, порушення податкового законодавства встановлено у 58 відс. від перевірених. До бюджету донараховано близько 627 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб з урахуванням штрафних санкцій.

До уваги платників податків! Письмові податкові консультації надаються Головними управліннями ДФС в областях

За зверненням платників податків контролюючі органи надають консультації з питань застосування податкового законодавства протягом 30 календарних днів.  Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

За вибором платника податків консультація надається в усній, письмовій або електронній формі.

Консультації, крім узагальнюючих, надаються:

- в усній формі - контролюючими органами;

- у письмовій або електронній формі - контролюючими органами в областях, центральним органом ДФС та розміщуються на їх сайті протягом 10 календарних днів після дня їх надання без зазначення найменування (прізвища, ім’я, по батькові) платника податків та його податкової адреси.

Це означає, що отримати консультацію в усному порядку можна у Лозівській ОДПІ, а за письмовою відповіддю треба звертатись до ДФС України за адресою: м. Київ, пл. Львівська, 6 або до ГУ ДФС у Харківській області за адресою: 61057, м. Харків, вул. Пушкінська, 46.

Такі зміни внесені до ст.52 та 53 ПКУ Законом України від 17.07.2015 р. №655-VIII.

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Складання податкової звітності з плати за землю

З 1 січня 2016 року використовується нова форма податкової декларації по платі за землю, (Наказ Мінфіну від 16.06.2015 № 560). При цьому чинний порядок подання звітності не змінено.

Платники податку (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого подають декларацію до контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Платники мають право подавати звітну декларацію щомісяця, замість річної декларації.

Для визначення розміру земельного податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок з врахуванням коефіцієнта індексації.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення, станом на 1 січня 2016 року становить 1,433, а для сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ та перелогів) — 1,2.

Оскільки з 1 січня 2016 року плату за землю віднесено до місцевих податків і зборів, сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, в межах своїх повноважень та згідно зі статтею 12 ПКУ приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів в частині плати за землю і визначають ставки земельного податку, а також перелік пільг зі сплати податку.

Платники екологічного податку та рентної плати починаючи з IV кварталу 2015 року подають декларації за новою формою

Наказом Мінфіну від 17.08.2015 № 715 змінено форму Податкової декларації екологічного податку.

Наказом Мінфіну від 17.08.2015 № 719 змінено форму Податкової декларації з рентної плати.

Відповідно до п. 250.1 ст. 250 п. 257.1 ст. 257 Податкового кодексу України базовий податковий період для екологічного податку та рентної плати дорівнює календарному кварталу. Податкові декларації екологічного податку та рентної плати подаються платниками податків протягом 40 календарних днів, що наступають за останнім календарним днем податкового періоду.

 

Платниками єдиного податку четвертої групи: порядок сплати земельного податку

Платники єдиного податку 4 групи, власники (користувачі) земель сільськогосподарського призначення або водного фонду, звільняються від сплати земельного податку за земельні ділянки, що використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

За інші земельні ділянки, в тому числі сільськогосподарського призначення, що не використовуються для ведення сільгоспвиробництва сплачується земельний податок на загальних умовах.

Як виправити помилки, виявлені у поданій фінансовій звітності?

Платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації (п. 46.2 ПКУ).  Малі підприємства, віднесені до таких відповідно до Господарського кодексу, подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.

Порядок виправлення помилок, внесення та розкриття інших змін у фінансовій звітності визначено П(С)БО 6. Виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку). Виправлення помилок, які відносяться до попередніх періодів, вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності (п. 5 П(С)БО 6).

Крім того, відповідно до п. 20 П(С)БО 6 у примітках до фінансових звітів слід розкривати інформацію щодо виправлення помилок, які мали місце в попередніх періодах, зокрема, зміст і суму помилки, статті фінансової звітності минулих періодів, які були переобраховані з метою повторного подання порівняльної інформації.

Щодо періодів подання декларації з податку на прибуток за новою формою

Наказом Мінфіну від 20.10.2015 № 897 затверджено нову форму декларацій з податку, перше подання звітності за новою формою здійснюється за результатами діяльності за 2015 рік.

Податкова декларація за 2015 рік подається платниками, що використовують базовий звітний (податковий) період квартал, до 9 лютого 2016 року.

Зверніть увагу на примітки, якими позначені окремі показники декларації. Так, наприклад, заповнення рядків 18, 21, 24 декларації передбачено для платників, які подають звітність поквартально, на що вказує примітка6. А рядки 19, 22 та 25 заповнюються платниками, які подають звітність поквартально та за рік, на що вказує примітка7.

При цьому у платників, у яких базовим звітним (податковим) періодом є календарний рік, рядок 19 (22, 25) дорівнює рядку 17 (20, 23) Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, тобто відповідні рядки заповнюються з однаковими показниками.

Чи можна використовувати у 2016 році РРО, зареєстрований до 01.01.2015 р.

Використовувати зареєстровані до 01.01.2015 р. моделі РРО дозволяється за умови, якщо заявник для продовження строку первинної реєстрації моделі, включеної до Державного реєстру, строк первинної реєстрації якої не сплинув, подає уповноваженій організації не пізніше ніж за місяць до спливу строку копії сертифіката відповідності моделі обов'язковим вимогам нормативних документів (із зазначенням складових частин реєстратора), атестат виробництва чи сертифікат на систему управління якістю, видані відповідно до законодавства.

Також у разі зміни фіскальних вимог або вимог нормативних документів до реєстраторів Державна податкова адміністрація на підставі пропозицій технічної комісії встановлює строки та порядок виведення з експлуатації чи доопрацювання реєстраторів, які не відповідають новим вимогам (згідно із п. 24 Положення від 29.08.2002 р. № 1315).

Лист ДФС від 28.12.2015 р. № 27701/10-28-10-06-11

Норми ПКУ не звільняють від штрафів із ЄСВ

Тимчасово, до 31 грудня 2016 року включно, платникам податків, обсяг доходів та/або операцій яких за попередній (звітний) рік становив менше 20 млн грн, штрафні (фінансові) санкції, нараховані на суму податкового зобов’язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення у строки, визначені  ПКУ, скасовуються протягом 10 днів із дня сплати такого податкового зобов’язання в порядку, установленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування й реалізує державну фінансову політику (п. 35 підрозділу 10 р. ХХ  ПКУ).

Але, норми Податкового кодексу поширюються лише на відносини, які виникають у сфері справляння податків і зборів визначених саме ПКУ.

 ЄСВ не входить до системи оподаткування,  порядок його адміністрування та сплати визначаються Законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464. Сплачена сума ЄСВ не може використовуватися на цілі, не передбачені законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Тому,  норми  п. 35 підрозділу 10 р. ХХ ПКУ не поширюється на скасування штрафних санкцій із єдиного внеску, визначених контролюючим органом.

За якою ставкою з 2016 року нараховується ЄСВ на винагороду за ЦПД

Роботодавці нараховують ЄСВ на суму винагороди (доходу) фізичним особам за цивільно-правовими договорами в розмірі 22%.

Платник спецрежиму використовує орендовану техніку не для сільгоспдіяльності

Як сільгосппідприємство — суб’єкт спецрежиму оподаткування  враховує суми ПДВ, сплачені при отриманні в оренду сільськогосподарської техніки в межах договору фінансового лізингу.

На дату фактичної передачі об’єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу такий лізингоотримувач-сільгосппідприємство має право включити до складу податкового кредиту, сформованого в декларації 0121 – 0123, суму ПДВ, нараховану/сплачену з повної вартості об’єкта лізингу, за умови, якщо об’єкт лізингу використовуватиметься у виробництві сільгосппродукції та за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної.

У разі якщо об’єкт лізингу призначається для використання не в сільгоспдіяльності платника, нарахована/сплачена сума ПДВ із вартості об’єкта лізингу включається до складу податкового кредиту, який визначається в основній декларації з ПДВ (0110).

Лист ДФСУ від 28.12.2015 р. № 27877/6/99-99-19-03-02-15

Податковий кредит та податкова накладна, складена з помилками

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника ПДВ протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до податкового кредиту. Відсутність факту реєстрації податкових накладних в ЄРПН не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов’язку включення суми податку вказаного в податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період.

Податкова накладна, що містить помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ст. 201 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту.

Роздрібну ціну реалізації окремих видів алкогольних напоїв,

Якщо суб’єкт господарювання здійснює роздрібну торгівлю коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами не нижче за встановлені мінімальні роздрібні ціни (до складу яких уже включено акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів), у суб’єкта господарювання не виникає відповідальність, установлена абз. 13 статті 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 № 481/95-BP.

Згідно із зазначеною нормою, при роздрібній торгівлі коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими за встановлені роздрібні ціни на такі напої, до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів — 100% вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних роздрібних цін, але не менше 10 тис. грн.

Лист ДФС від 15.01.2016 р. № 669/6/99-95-42-01-16-01

Коригування фінрезультату на суму отриманих дивідендів

Розрахунок об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств у 2015 році здійснюється з урахуванням того, що фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму нарахованих доходів від участі в капіталі інших платників податку на прибуток підприємств, платників єдиного податку четвертої групи та на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від інших платників податків, які сплачують авансові внески з податку на прибуток при виплаті дивідендів.

Порядок та строки звітування з акцизного податку для реалізаторів пального

З 1 березня 2016 року  запроваджується система електронного адміністрування реалізації пального а також акцизна накладна як обов’язковий електронний документ, що складається при здійсненні всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку. Перший звітний період - березень 2016 року.

Після затвердження Порядку ведення реєстру платників акцизного податку з реалізації пального та Заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального зазначені особи будуть зобов’язані:

  • зареєструватися платником акцизного податку;
  • до 20.04.2016 подати декларацію з акцизного податку за звітний (податковий) період — березень 2016 року за формами, встановленими Мінфіном.

До запровадження нових форм звітності суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, зокрема пального, та є платниками акцизного податку, подають декларацію з акцизного податку за звітні (податкові) періоди 2016 року за формою, затвердженою  Наказом Мінфіну від 23.01.2015р. № 14.

Лист ДФС від 21.01.2016 № 1903/7/99-99-19-03-03-17

Коли юрособи-єдиноподатники 3 групи не сплачують за землю

Юрособи – платники єдиного податку 3 групи звільняються від обов’язку нарахування та сплати земельного податку за земельні ділянки, що використовуються в господарській діяльності.

При цьому кількість видів діяльності, які зазначені в реєстраційних даних платника єдиного податку, не впливає на умови оподаткування земельним податком.

Зокрема, юрособа-єдиноподатник третьої групи, що є власником нежитлового приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку з видом діяльності — надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна, не є платником земельного податку за земельну ділянку під таким майном. Звичайно, за умови, що така земельна ділянка цим платником використовується винятково для здійснення господарської діяльності.

Право на звільнення від сплати земельного податку у відповідного суб’єкта господарювання, який обрав спрощену систему оподаткування, настає з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Водночас користування земельною ділянкою може виникати й на умовах оренди. А звільнення від сплати орендної плати чинним законодавством не передбачено.

Як  оподатковуються ПДФО суми перехідних лікарняних та відпускних?

Суми лікарняних, нарахованих і виплачених у січні 2016 року за місяці 2015 року, включаються при перерахунку до загального оподатковуваного доходу відповідних податкових періодів (місяців) 2015 року та оподатковуються за ставками, які діяли до 01.01.2016, тобто 15% (20%).

Разом з тим, суми відпускних, нарахованих та виплачених у грудні місяці 2015 року за січень 2016 року, відносяться податковим агентом до загального оподатковуваного доходу січня місяця та оподатковуються за ставкою 18%.

Порядок погодження перерахування сум сплати ЄСВ при виплатах заробітної плати

З січня 2016 року єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування встановлено у розмірі 22% до бази нарахування.

Відповідно змінюється частка ЄСВ, що контролюється банківськими установами. До приведення норм Порядку прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати,  територіальні органи ДФС погоджують сплату ЄСВ, яка має становити 1/5 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в розрахункових документах.

Лист ДФС від 15.01.2016 №1259/7/99-99-17-03-01-17

Порядок скорочення та округлення вартісних та кількісних показники податкової накладної:

Усі графи податкової накладної, що мають вартісні показники, заповнюються в гривнях з копійками.

Водночас  п. 15 Порядку № 957 передбачає, що графа 7 заповнюється у гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

Таким чином, вартісні показники податкової накладної повинні містити не більше двох знаків після коми (крім показника графи 7, якщо для нього інше передбачено чинним законодавством).

При цьому Порядком не визначено обмеження щодо кількості знаків, яку можуть містити після коми кількісні показники, що зазначаються у графі 6 податкової накладної.

Необхідною кількістю знаків після коми у кількісному показнику вважається така кількість, якої достатньо для правильного розрахунку вартісного показника у графах 8 - 13 податкової накладної.

Розрахунок вартісного показника, у якому внаслідок добутку показників граф 6 та 7 податкової накладної отримується число, у якому кількість знаків після коми перевищує два, вважається правильним, якщо з метою скорочення такої кількості знаків до другого знака після коми округлення не призводить до збільшення такого знака на "1" (одиницю).

Докладніше у листі ДФСУ  від 12.01.2016 р. №358/6/99-99-19-03-02-15

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Про деякі питання нарахування акцизного податку з роздрібних продажів

У листі ДФС від 31.12.2015р. № 48131/7/99-99-19-03-03-17 детально розглянуто питання методики нарахування 5% акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, порядку відображення у фіскальному чеку суми акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, подання декларації, коригування задекларованих податкових зобов'язань, сплати задекларованої суми акцизного податку.

Податкова знижка на навчання

Якщо відповідно до умов договору про надання освітньої послуги платником здійснюється оплата за місяці навчального року, який включає місяці наступного календарного року, одним платіжним документом (квитанцією), то при включенні до податкової знижки за звітний рік ураховують суму витрат (частину) в розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року. Решта суми, сплаченої за таким платіжним документом (квитанцією), може бути включена платником податку при реалізації права на податкову знижку в наступному році.

Водночас, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Право на пільгу при відсутності документів на право власності на землю

Підставою для нарахування земельного податку є дані Державного земельного кадастру. Звільнення від сплати податку за земельні ділянки поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм.

Фізична особа, яка не оформила відповідно до законодавства право власності або право користування землею, проте набула це право відповідно до рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування або відповідно до цивільно-правових угод та відноситься до категорії осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку і використовує земельну дiлянку за кожним видом використання в межах граничних норм, зазначених в статті 281 ПКУ, то їй надано право на звiльнення вiд сплати земельного податку.

Хто надасть податковій відомості для розрахунку транспортного податку?

Такий обов’язок відповідно до  п.п. 267.6.3  ст. 267  ПКУ покладено на органи внутрішніх справ, які  зобов’язані до 01 квітня 2015 року подати контролюючим органам за місцем реєстрації об’єкта оподаткування відомості, необхідні для розрахунку податку. Надалі інформація оновлюється щомісячно.

Якщо за навчання сплачено у минулому році за місяці звітного року

Оскільки до податкової знижки за звітний календарний рік дозволено включати суми витрат, понесених платником податку за навчання протягом звітного податкового року, а відповідно до умов договору про надання освітньої послуги  платником здійснюється оплата за місяці навчального року, який включає місяці календарного року наступного за звітним, одним платіжним документом, при включенні до податкової знижки за звітний рік слід враховувати суму витрат у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Решта суми, сплаченої за такою квитанцією, може бути включена платником податку при реалізації права на податкову знижку у наступному році.

ЄСВ для новостворених фізособ-підприємців

Новостворені фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку сплачують за себе єдиний внесок за кожен повний або неповний відпрацьований місяць в розмірі, який самостійно визначили, але не менше мінімального страхового внеску на місяць, до 20 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

При цьому платники можуть сплачувати ЄСВ у вигляді авансових платежів до 20 числа кожного місяця поточного кварталу, які враховуються ними при остаточному розрахунку, що здійснюється за календарний квартал.

За навчання дитини договір укладено одним з батьків,  а в документах про сплату зазначено дані іншого

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного року конкретним платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують надавача освітньої послуги і їх  отримувача. У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких послуг і строк їх надання.

Оригінали зазначених документів зберігаються платником податку протягом 3 років та мають надаватись контролюючого органу  для з’ясування питань пов’язаних з виникненням права на отримання податкової знижки.

Якщо договір з навчальним закладом укладено одним з батьків, а в документах про сплату зазначено дані іншого, то права на податкову знижку батьки не мають.

Студент працює, хто має право на право на податкову знижку?

Якщо студент протягом року одночасно навчався і працював, отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має сам студент за умови документального підтвердження понесених витрат на навчання, а не його батьки, так як він вже не перебуває на її утриманні.

 Водночас, якщо студент влаштувався на роботу лише після закінчення навчання у звітному році і до моменту свого працевлаштування не отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має той з батьків, який фактично здійснював оплату за навчання.

Про право на пільгу зі сплати податку на нерухоме майно приватного нотаріуса

Пільга зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не застосовується до житлової нерухомості, яка в реєстраційному посвідченні фізичної особи – приватного нотаріуса зазначена як місце здійснення діяльності.

Підприємець загальної системи оподаткування не має право на включення до витрат  акцизний збір

   Акцизний податок - це непрямий податок на споживання окремих видів товарів (продукції), визначених ПКУ як підакцизні, що включається до ціни таких товарів (продукції).

Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця. Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, визначено пунктом 177.4 ст. 177 ПКУ. Однак, вказаний перелік не містить акцизного збору, включеного до вартості товару та сплаченого під час його придбання.

Враховуючи викладене вище, сума акцизного збору, у разі її включення до вартості проданих товарів, зазначається фізичною особою - підприємцем на загальній системі оподаткування у графі 2 «Сума доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності» Книги, однак не відображається в графах 5-8 «Витрати, пов’язані із господарською діяльністю».

Якщо бажаєте зберегти страховий стаж

Якщо фізична – особа підприємець  обрала загальну систему оподаткування і не отримує дохід у звітному році, або окремому місяці звітного року,  то йому надається право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Але якщо Ви хочете зберегти страховий стаж то Ви маєте можливість сплачувати ЄСВ у розмірах та в порядку передбачених Законом.

Як  відобразити у декларації єдинника чисельність працівників, якщо вона

 змінювалась протягом з звітного періоду?

Якщо кількість осіб, які перебувають з платниками єдиного податку другої або третьої груп у трудових відносинах, кожного місяця кварталу була різною та враховуючи, що для таких платників єдиного податку однією з основних умов перебування на спрощеній системі оподаткування є не перевищення 10-ти осіб або необмеженої кількості осіб відповідно, то у полі «Фактична чисельність працівників у звітному періоді» податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця зазначається найбільша чисельність працівників за будь-який місяць податкового (звітного) періоду.
 

В декларації підприємці зазначають не тільки доходи від підприємницької діяльності

Якщо підприємці протягом звітного податкового року, крім підприємницьких доходів одержували інші доходи із джерелом їх походження з України та іноземні доходи, то такі доходи  також вказуються в декларації. Інші доходи підлягають оподаткуванню за загальними правилами, встановленими Податковим кодексом для фізичних осіб, а не за правилами, передбаченими для оподаткування підприємницьких доходів (п.177.6 ПКУ).

Суб’єкти підприємницької діяльності, які перебувають на загальній системі оподаткування подають декларацію «Про майновий стан та доходи» за місцем податкової адреси підприємця не пізніше 9 лютого.

За відсутності інформації для заповнення кожного рядка декларації,  в такому рядку ставиться прочерк.

Підприємці на загальній системі оподаткування повинні подавати декларацію про доходи, незалежно від того чи провадилась протягом звітного року підприємницька діяльність, чи ні

Іноземні доходи громадяни повинні задекларувати до 1 травня 2016 року

Якщо громадянин України завдяки тимчасовій роботі за кордоном чи в інший спосіб отримує іноземні доходи, що підлягають оподаткуванню, то сума таких доходів включається до його загального річного оподатковуваного доходу. У такому випадку громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію за наслідками звітного року та сплатити податок на доходи фізичних осіб.

При отриманні протягом року доходів з джерел за межами України заповнюється додаток Ф3, де  відображається сума податку нарахованого за ставками, визначеними  ст. 167 ПКУ, без врахування сум податків, сплачених за кордоном, що зараховуються в Україні.

Сума річного податкового зобов’язання  може бути зменшена на суму податків, сплачених за кордоном. Це можливо за умови, що таке зменшення передбачено міжнародними договорами. Для отримання права на зарахування податків, сплачених за межами України, необхідно одержати довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Така довідка видається державним органом країни, де отримується дохід та легалізована консульською установою України у цій країні.

Сума податків сплачена за кордоном відображається у рядку 22 декларації.

Сума військового збору, що підлягає сплаті до бюджету самостійно за результатами декларування, відображається в рядку 6.2 та 6 додатку Ф3 нової декларації.

Сума податку з іноземного доходу сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану відповідно до законодавства України.

Наявність податкового боргу є підставою для анулювання реєстрації "єдинника"

Реєстрація платником єдиного податку є безстроковою,але  існують випадки коли вона може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу.

Однією із підстав такого анулювання є несплата протягом двох послідовних кварталів податкового боргу, що виник у платника єдиного податку.

У разі його несплати такому платнику податків анулюється реєстрація в останній день другого із двох послідовних кварталів. Анулювання реєстрації платника єдиного податку проводиться за рішенням органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення.

Своєю чергою, платники єдиного податку, які мають податковий борг на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів, зобов’язані самостійно перейти на сплату інших податків і зборів.

 

 

Переглядів: 387 | Додав: Blizn | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz